Cursussen

De behoefte om wat dieper op de materie in te gaan hebben geleid tot een meer cursorisch aanbod, omdat Hans Tulleners vindt dat je nooit genoeg over je eigen stad kunt weten. De laatste jaren biedt hij in voor- en najaar één van onderstaande cursussen aan in wijkcentrum d'Oude Stadt. Een cursus bestaat naast lezingen ook uit een aantal wandelingen. De agenda vermeldt welke van de onderstaande cursussen worden aangeboden.

Buurten in oud-Amsterdam
Sinds 1 augustus 2010 staat de Amsterdamse grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Amsterdamse binnenstad bevat ook een aantal kenmerkende buurten.
Bij een buurt in oud-Amsterdam denken de meeste mensen al snel aan de Jordaan. De Gouden Bocht wordt door de meeste Amsterdammers gezien als een verzameling internationale banken en bedrijven, maar vroeger was ook hier sprake van een, weliswaar sjieke, buurt. Deze twee uitersten - het volkse Jordaan en de Gouden Bocht met haar stadspaleisjes - komen ter sprake tijdens de cursus 'Buurten in oud-Amsterdam'. Er is veel monumentaal fraais te zien tussen het Singel en het IJ: van de hofjes in de Jordaan naar de Waag, de Oude Kerk en de Waalse Kerk tot de wevershuizen uit 1670-1671 in de Weteringbuurt, dubbele huizen aan de Herengracht en winkelhuisjes in de Negen Straatjes. 
Op acht aansluitende (dinsdag)avonden komen acht buurten uitgebreid ter sprake. Op de zaterdagochtend maken we een wandeling door de buurt, die de dinsdagavond ervoor is besproken. Het geheel belooft een verrassende ontdekkingstocht te worden door de buurten van oud-Amsterdam. Achtereenvolgens bezoeken we de Jordaan, Nieuwmarkt, de Negen Straatjes, de Haarlemmerbuurt, Gouden Bocht, Wallen, Weteringbuurt en de Westelijke Eilanden.