Cursussen

De behoefte om wat dieper op de materie in te gaan hebben geleid tot een meer cursorisch aanbod, omdat Hans Tulleners vindt dat je nooit genoeg over je eigen stad kunt weten. De laatste jaren biedt hij in voor- en najaar één van onderstaande cursussen aan in wijkcentrum d'Oude Stadt. Een cursus bestaat naast lezingen ook uit een aantal wandelingen. De agenda vermeldt welke van de onderstaande cursussen worden aangeboden.

Historisch Amsterdam
Deze cursus - die bestaat uit acht avonden en een afsluitende wandeling - komen de volgende onderwerpen aan bod:
1. Historische huizen met siervazen: behalve de toppen van huizen in de 18e eeuw was het gebruikelijk ook tuinhuizen te versieren met zandstenen vazen.
2. Antieke huizen met zandstenen gevels: de welgestelden konden zich de luxe permitteren om hun grachtenhuizen te voorzien van een zandstenen gevel.
3. Historische huizen met een naam: deze huizen komen in historisch Amsterdam niet veel voor, maar er zijn enkele fraaie bij, zoals het beroemde "Huis met de Hoofden".
4. Historische huizen met een antieke keuken: een kwetsbaar onderdeel in het monumentale pand is de antieke keuken. Vaste glazenkasten, pompen en tegeltjes tegen de wanden zijn dan de vaste onderdelen.
5. Historische huizen met beeldhouwwerk: pronkgevels met allerlei beeldhouwwerk zien we vooral in de 18e eeuw; halsgevels waren ideale gevels om deze ornamenten op grote schaal toe te passen.
6. De torens van Amsterdam: het aantal historische torens in Amsterdam is 15 en een groot aantal is ontworpen door stadsbouwmeester Hendrick de Keyser.
7. Historische pleinen in Amsterdam: oud-Amsterdam heeft 26 historische pleinen en sommige, zoals het Spui, functioneren goed andere, zoals het Frederiksplein, wachten op betere tijden.
8. Tuinhuizen in Amsterdam: vanaf het ontstaan van de grachtengordel in het begin van de 17e eeuw mocht er in die tuinen gebouwd worden. Helemaal aan het eind van die tuin mocht een tuinhuis gebouwd worden. Deze 'lusthof' is altijd beperkt in hoogte en in diepte, maar heeft bijna altijd de breedte van het kavel.