Cursussen

De behoefte om wat dieper op de materie in te gaan hebben geleid tot een meer cursorisch aanbod, omdat Hans Tulleners vindt dat je nooit genoeg over je eigen stad kunt weten. De laatste jaren biedt hij in voor- en najaar één van onderstaande cursussen aan in wijkcentrum d'Oude Stadt. Een cursus bestaat naast lezingen ook uit een aantal wandelingen. De agenda vermeldt welke van de onderstaande cursussen worden aangeboden.

400 jaar grachtengordel in Amsterdam
De wereldberoemde grachtengordel van Amsterdam staat sinds 1 augustus 2010 op de Werelderfgoedlijst en bestaat intussen alweer 400 jaar. Dit bijzondere feit werd in 2013 gevierd met diverse feestelijke activiteiten op en rond de grachten. Het waarom er ooit is besloten om van Amsterdam een waterstad te maken en hoe dit omvangrijke project is gerealiseerd wordt tijdens deze cursus - bestaande uit acht lezingen en twee wandelingen - nader belicht. 
Vanaf 1613 komen de huidige Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht in beeld. Amsterdam wordt hiermee na Venetië de belangrijkste ‘waterstad’ in de wereld. Tijdens deze lezing zullen we de ‘waterwegen’ ofwel grachten zien met hun monumentale behuizingen, waarvan er 8.863 onder monumentenzorg vallen. Een groot aantal van deze monumentale grachtenhuizen zullen we tijdens de lezingen ook van binnen bekijken. Het betreft dan vooral 18e-eeuwse interieurs. De volgende onderwerpen komen aan bod:
1. Stedebouwkundige structuur: groei van de stad, Brouwersgracht
2. Houten huizen: er zijn er meer dan we denken
3. De oudste gracht: Oudezijds Voorburgwal
4, Het Singel: een voormalige verdedigingsgracht
5. De Herengracht: niet alleen voor heren
6. De Keizersgracht: een pracht van een gracht
7. De Prinsengracht: een woon- en werkgracht
8. De Jordaan: met nog eens zes grachten