Voor Stadsblad de Echo schrijft Hans al meer dan 10 jaar met veel plezier een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus wordt een column altijd grondig herlezen voor het naar de redactie gaat. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in een boek kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. In 2011 heeft Hans alweer de vijfhonderdste column afgeleverd, maar hij hoopt zeker de duizend te halen.

Amsterdam omsingeld 739
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 22 februari 2017

Het uitrollen van de Rode Loper  gaat in een straf tempo door. Het traject zal toch ook in 2018 klaar moeten zijn. Het Damrak valt wat tegen en met het veelbelovende ontwerp van het Beursplein wordt pas dit voorjaar gestart. De werkzaamheden op het Rokin zijn in volle gang, maar de Oude Turfmarkt is onlangs gereed gekomen.
Aan deze straat – van Langebrugsteeg tot Nieuwe Doelenstraat - werd van 1564 tot 1642 een turfmarkt gehouden. Tegenwoordig kennen we het vooral van het Allard Pierson Museum, dat zit in het gebouw waar ooit De Nederlandsche Bank was gevestigd.
Op de Oude Turfmarkt was altijd veel gedoe met touringcars en vrachtverkeer. Weinig reden om de straat in te gaan, behalve voor het nemen van een rondvaart of een bezoek aan het museum. Daar is sinds kort verandering in gekomen, want de straat heeft een behoorlijke transformatie ondergaan. Het resultaat is een verademing en voelt direct goed aan. Het geinige kassahuisje van rederij Kooij staat er natuurlijk nog, maar de halteerplekken voor touringcars zijn gelukkig opgeheven. Het hele gebied is toegewezen aan fietsers en wandelaars. De straat oogt nu als een promenade, die uitnodigt een beetje te gaan slenteren. De grijze bestrating past goed in het destijds door wethouder Guusje ter Horst ingezette beleid van schoon, mooi en ruimtelijk. Jammer dat er weer van idiote betonblokken moeten worden gebruikt om de straat af te zetten. Op het Rokin aan de overkant staan een hele reeks fraaie hufterproof bankjes. Hier zijn blijkbaar geen bankjes gepland en dat is wel jammer. Wat is aangenamer dan even op een bankje te genieten? Als op een zonnige middag het zonnetje schijnt, trekt het meteen wandelaars. Er schijnt wel een horeca-vergunning te zijn verleend en reken maar dat daar van de zomer veel gebruik van wordt gemaakt. Mogelijk zal het museum daar dan weer van profiteren. Het classicistische gebouw lag tot voor kort aan een onaantrekkelijke straat en straalt opeens iets sjieks uit.
Afvalbakken ontbreken nog en het zou fijn zijn als de graffiti regelmatig wordt weggehaald. Amsterdam heeft geen patent op allure, hier begint het er een beetje op te lijken. Als de zestien geplante iepen over een aantal jaar meer volume hebben, wordt de Oude Turfmarkt een plaatje. Op een afstandje kijkt Koningin Wilhelmina te paard toe en ziet dat het goed is. Alsof het nooit anders is geweest.