Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Thuis in d'Oude Stadt, aflevering 7
Gepubliceerd in de Binnenkrant, zomer 2019  

Lange tijd was een groot deel van de Geldersekade een tamelijk rommelige plek met vooral prostitutie. De jongste restaurerende instelling in Amsterdam, Stadsgoed N.V., heeft de meeste van de prostitutiepanden opgekocht. De buurt kent sinds 1911 vooral Chinese bedrijvigheid. Ondernemer en vastgoedeigenaar Kin-Ping Dun heeft in deze buurt zijn wortels en had daarom acht panden aan de Geldersekade gekocht om er een Chinees hotel te vestigen. Om dat te realiseren kocht hij ook panden in de Elleboogsteeg en één aan de Zeedijk.  
Pas na een lange juridische strijd van elf jaar, een hoop getouwtrek en veel vergaderen wordt één van de grootste restauratieprojecten van dit moment nu dan eindelijk uitgevoerd en over ongeveer twee maanden opgeleverd. Het wordt hotel Geldersekade, dat dus wordt ondergebracht in een aantal historische pakhuizen en een klein stukje nieuwbouw.  Al met al gaat het om Geldersekade 20 t/m 36, Elleboogsteeg 8-18 en Zeedijk 37. Dat er alsnog toestemming werd gegeven moet voor initiatiefnemer Kin-Ping Dun en de N.V. Zeedijk, die er ook bij is betrokken, een hele opluchting zijn geweest.
Het project staat onder leiding van de bekende architect André Van Stigt, die met zijn bureau al zoveel projecten in de oude stad heeft gerealiseerd. Een vleugje Sjanghai aan de Geldersekade met 81 kamers moet het worden. Op de begane grond komt een galerie met Aziatische kunst en Aziatische kunstenaars worden uitgenodigd om gebruik te maken van een studio annex atelier. De ingang van het hotel ligt aan dus de Zeedijk en dat maakt het mogelijk om de afgesloten Elleboogsteeg weer voor publiek te openen. Jarenlang was de smalle steeg een gribus en ging op slot om drugsoverlast tegen te gaan. Het slot kan er straks vanaf en de steeg wordt publiek toegankelijk. Op nummer 12 is een bijzondere gevelsteen met het jaartal 1690 te zien en de afbeelding van een walvis. Vermoedelijk hebben hier veel walvisvaarders gewoond. De gevelsteen is alvast met veel monumentale zorg schoongemaakt, aangeheeld en gepolychromeerd door Jan Hilbers in samenwerking met de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen.  
Een aannemersbedrijf uit Armenhuizen is momenteel hard aan het werk om het hotel begin volgend jaar te kunnen openen. Wat meteen opvalt, is dat de aannemer tijdelijk twee bouwketen op dekschuiten in de gracht heeft geplaatst. Architect Van Stigt noemt dat “bouwen vanuit het water”. Heel slim en eigenlijk zou bevoorrading van de stad ook weer vaker via het water moeten worden gedaan.  
Een spectaculair onderdeel van deze opmerkelijke restauratie/nieuwbouw is de plaatsing van twee originele halsgevels. Twee van de gerestaureerde panden bestonden namelijk uit slechts een onderstuk van twee bouwlagen. Op de Monumentenwerf aan de Santoriniweg 27 in Amsterdam West waren nog toppen beschikbaar om de panden compleet te maken. Het is zo mooi gedaan dat nauwelijks is te zien dat hier sprake is van een herplaatsing. De geveltoppen zijn restanten van sloop uit een periode van krotopruiming in het recente verleden. Er zijn in het verleden reeds 135 toppen herplaatst en nu liggen er nog ‘slechts’ 14 te wachten op een herplaatsing.  
Met het zorgvuldig herplaatsen van geveltoppen is dit stukje van de Geldersekade met veel aandacht voor d’Oude Stadt onder handen genomen, totale kosten ongeveer 10 miljoen euro. Behalve naar de historische, is er ook naar de emotionele waarde van dit oud stukje stad gekeken. Niet voor niets heet deze buurt: Chinatown. Voor Kin-Ping Dun was dat een belangrijke aanleiding om dit project juist op deze plek te realiseren. De rechter heeft uiteindelijk alle bezwaren opzij geschoven en de Geldersekade zal er alleen maar van opknappen. De musealisering van deze werelderfgoedstad  gaat onverminderd door.