Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Thuis in d'Oude Stadt, aflevering 1
Gepubliceerd in de Binnenkrant, winter 2018

De ‘Canal Grande’ in het prachtige, autovrije Venetië kent een collectie ‘palazzi’ om stil van te worden. Amsterdam, het Venetië van het Noorden, komt zeker op de tweede plaats met veel palazzi of dubbele huizen langs de ‘pronkgrachten’ Keizers- en Herengracht.
Op laatstgenoemde gracht - in 1612 genoemd naar de Heren Regeerders van de stad Amsterdam - wordt de laatste hand gelegd aan een grote verbouwing, c.q. restauratie van Herengracht 410-412. Van die twee panden is nummer 412 zo’n palazzo, één van de dubbele huizen die Amsterdam rijk is.
Dit belangrijke monumentenpand, gelegen in de Gouden Bocht, is van de hand van bouwmeester Philips Vingboons (1607-1678). De voorgevel met de gangbare breedte van 14,80 meter is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Dat kan helaas niet worden gezegd van het historische interieur, dat er destijds vakkundig is uitgesloopt. In de monumentenwereld wordt dit een lege bak genoemd.
Gelukkig is het dubbele huis nog wel in het bezit van een beschermde, zogeheten keurtuin met als afbakening een gaaf tuinhuis uit 1718-1720 in Lodewijk XIV-stijl. Omdat zowel 412 als 410 niet langer als kantoorpand in trek waren, moest de gemeente er een andere bestemming aan geven. Het worden nu eens geen appartementen of een hotel, maar er is gekozen voor zorg-wonen voor ouderen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan 28 luxe woonzorgappartementen met 24/7 hoogwaardige zorg en dienstverlening.
Woonzorgorganisatie Domus Magnus wordt de gebruiker en eind december of begin volgend jaar worden de eerste bewoners verwacht in wat het Hendrickszhuys gaat heten. Het kost wel wat, maar wie wil niet haar of zijn laatste dagen doorbrengen op zo’n fraaie plek aan een hoofdgracht?

Bijschrift bij de foto: Tuinhuis van Herengracht 412
Eén van de meest monumentale tuinhuizen is dit exemplaar uit 1718-1720.
Het heeft een zandstenen middenpartij met drie siervazen.