Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 743
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 22 maart 2017

Vorige week zondag. De trein van 16:02 uur vanaf Centraal Station naar Hoofddorp via station Schiphol Airport stroomt vol met toeristen. Bij vertrek was het stampvol. Tien jaar geleden hadden we dit soort taferelen niet voor mogelijk gehouden, maar het is nu druk in het pretpark. Zelfs toeristen begint het op te vallen. Aan dit omstreden succes van de stad ging wel een lange weg vooraf.
Monumentengoeroe Geurt Brinkgreve werd in de winter van 1959-’60 door het van het Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg gevraagd of hij een liefhebber wist voor een klein 18de-eeuws huis in de Jordaan. Als er niet snel een koper kwam die wil restaureren, zou het worden gesloopt. Het heeft geleid tot de oprichting van Stichting Diogenes en werd gered van de slopershamer. Noem het een keerpunt in de herwaardering van de oude stad, die tijdens de crisis- en bezettinsjaren ernstig was verwaarloosd. Monumentenzorg was toen nauwelijks een agendapunt, desondanks is het niet bij dat ene pandje gebleven. Er volgden nog heel wat historische huizen waarvan we het intussen vanzelfsprekend vinden dat ze er staan. Naast de twee andere monumentenverenigingen Stadsherstel Amsterdam N.V.en Hendrick de Keyser heeft vooral Stichting Diogenes veel kleine woonhuizen in de binnenstad gerestaureerd en bewoonbaar gemaakt. Het Europees Monumentenjaar 1975 was voor de Amsterdamse binnenstad ook weer zo’n ijkpunt. De stad vierde haar 700ste verjaardag en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) werd opgericht. Monumentenzorg werd een gespreksonderwerp. Niet onbelangrijk in deze terugblik is wethouder Guusje ter Horst, die met haar ‘schoon, mooi en leeg’ de openbare ruimte onder de aandacht bracht. Met de herinrichting van het Spui heeft ze het eerste voorbeeld gegeven van een aanpak om verkeersinrichting, straatmeubilair en verlichting met elkaar in verband te brengen. Met het leggen van de Rode Loper wordt de stad momenteel een nieuw tijdperk ingeloodst. Als werelderfgoedstad staat monumentenzorg niet meer ter discussie. De musealisering van de oude stad gaat gewoon door en wie weet lukt het in de toekomst om de binnenstad autoluw te maken. De stad ligt er goed bij en de cirkel is bijna rond.De chroniqueur blijft zijn liefde voor de stad delen, bijvoorbeeld met zijn cursus ‘Amsterdamse grachtenhuizen’ die start op 4 april 2017. Negen interactieve lezingen over typen, gevels en vooral interieurs. U bent van harte welkom.