Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 732
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 28 december 2016
   
Het tv-programma Nieuwsuur had een reportage over de jonge, Syrische danser Ahmad Joudeh. We zagen hem dansen tussen de puinhopen van zijn oude buurt in Damascus. Ted Brandsen van het Nationaal Ballet zag de uitzending en zorgde ervoor dat hij hier de dansopleiding kon volgen. Niet veel later zien we Ahmad goed ingepakt langs het Scheepvaartmuseum fietsen. Het was hem meteen opgevallen dat in deze stad mensen nog lachen en vriendelijk konden zijn. Amsterdam is inderdaad een prettige stad om in te leven en dat betekent dat we straks met bijna 850.000 m/v op een oppervlak van 210 km² – waarvan een kwart water – het nieuwe jaar ingaan. Naast het inwoneraantal zijn er ruim 880.000 fietsen, 50 stadsparken, 2.500 woonboten en 8.863 16e, 17e en 18e-eeuwse huizen en gebouwen. Verder zijn er 822 historische gevelstenen en 165 grachten met een totale lengte van circa 75 km.
Was het een mooi  jaar voor het omsingelde Amsterdam? Naast alle kritiek wordt wel eens vergeten hoe goed het met de oude stad gaat. Er zijn van die kleine ingrepen, die bijdragen aan het versterken van het historische beeld van de oude stad. Kijk eens op de Nieuwmarkt, waar op enkele delen kinderhoofdjes zijn gelegd. Anders wel het opheffen van de parkeerplaats voor touringcars in het Oosterdok, waar nu het water is teruggekeerd. Verder zijn er op de Elandsgracht 20 jonge iepen geplant na de tegenvallende herinrichting. De afsluiting van de Langebrugsteeg voor auto’s is ook weer zo’n heuglijk feit. Het herstellen – monumentenzorgers noemen het musealisering – en verfraaien van de oude stad gaat dus ongehinderd voort. Sinds 1 juli 2016 is er zelfs een nieuwe Erfgoedwet. De gemeente heeft nu juridische middelen om eigenaren die rijksmonumenten ernstig verwaarlozen aan te schrijven.
Bovendien heeft het stadsbestuur ingezien dat het met de populariteit van de stad is doorgeschoten en heeft maatregelen aangekondigd, die de boel in evenwicht moeten brengen. Weliswaar heeft de bierfiets zich kranig verweerd en mag in 2017 nog even door, maar zijn neefje op het water, de ‘hottug’, zal het komend jaar niet door de grachten varen. Vorig jaar was er op Oudejaarsavond nog een brandje in een bijgebouw van de Oude Kerk. Uit een enquete blijkt nu dat 53% van de Amsterdammers kiest voor een vuurwerkverbod. Zou de Syrische Ahmad de lol inzien van al dat geknal? Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar!