Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 692
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 23 maart 2016

Amsterdam heeft één van de best bewaarde binnensteden van Europa, te vergelijken met het wonderschone Venetië of Florence. Van de 8863 objecten die onder monumentenzorg vallen staat het merendeel aan een gracht.
Het valt niet altijd mee om de schoonheid van de oude stad met een frisse blik te blijven zien. Daarom is het vaak zo aardig een Amsterdammer te vragen naar zijn of haar favoriete plek in de binnenstad. Gegarandeerd dat er een verrassend antwoord komt.
Neem muzikant Reinier Sijpkens, die met zijn bootje ‘De Notedop’ op zomerse dagen regelmatig door de grachten vaart. Vanaf het water verzorgt hij concerten met zijn miniatuur kerkorgel, bijgestaan door zijn trompetspel. Zijn favoriete plek is de Leliegracht, omdat het onder het bladerdak zo schitterend klinkt. Da’s nou zo’n antwoord dat de unieke eigenschap van een locatie weergeeft.
Neerlandicus Kees Fens gaf in één van zijn overpeinzingen ook een aardige invulling. Zijn allermooiste plek was achter het grote raam van koffiehuis De Hoek, op de hoek van de Reestraat en de Prinsengracht. Daar, onder het genot van brood met kroket had hij zicht op de brug en passerende fietsers. Het liefst wilde hij een jaarkaart om er blijvend te kunnen genieten.
Als de chroniqueur van oud-Amsterdam zijn favoriete plek mag noemen dan wordt het de Gouden Bocht, het stuk van de Herengracht tussen Leidsegracht en Reguliersgracht. Heerlijk wegdromen ligt erg voor de hand bij al die monumentale pracht. De statige huizen zijn destijds op twee percelen gebouwd door de beste bouwmeesters, metselaars en timmerlieden. Classicistische gevels, marmeren gangen met rijk stucwerk, beschilderde behangels, geornamenteerde plafonds, tuinhuizen en keurtuinen.
Eén van de breedste huizen staat op Herengracht 446. Het werd in 1669-1672 gebouwd en bouwheer was Andries de Graeff (1611-1678), die zeven termijnen burgemeester was van de stad. Tegenwoordig is hier het hoofdkantoor gevestigd van de wereldwijd vermaarde modeontwerpers Viktor & Rolf.
Het bijzondere interieur van dit huis komt ter sprake tijdens de cursus ‘Amsterdamse grachtenhuizen’, samengesteld en gegeven door bovengetekende. De negen woensdagavonden, aangevuld met twee wandelingen op zaterdag, worden gehouden in Wijkcentrum d’Oude Stadt, Nieuwe Doelenstraat 55. Het start op 6 april om 20.00 uur en de kosten zijn 150 euro, inclusief syllabus. Voor opgave en informatie kunt u terecht bij Hans Tulleners, telefonisch 020-6222213 of per email: hanstulleners@zonnet.nl.

Bijschrift bij de illustratie: Gezicht op de Gouden Bocht (1685) van Gerrit Adriaensz. Berckheyde (1638-1698).