Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 691
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 16 maart 2016  

Tegen de tijd dat de boekenweek er aan zit te komen, wordt er altijd weer flink geschreven over de teruglopende of juist de stijgende boekverkoop. Dit jaar bleek het wat dat laatste betreft weer een stuk beter te gaan. Met 88 boekwinkels doet Amsterdam het in het digitale tijdperk nog niet zo slecht.
Sinds Amsterdam in het begin van de 17de eeuw uitgroeide tot de grootste handelsstad ter wereld, kreeg het ook naam als belangrijke boekenstad. Aangetrokken door de grote vrijheid trokken ondernemende en vakbekwame lieden uit alle delen van Europa naar de stad. Het ontbreken van censuur en de persvrijheid zorgden voor een bloeiend boekenbedrijf. Die positie in de wereld bezit het allang niet meer, maar Amsterdam mag zich nog steeds de enige, echte boekenstad van dit land noemen.
De chroniqueur van oud-Amsterdam heeft een zwak voor boeken en wat is leuker dan een bezoek aan een antiquariaat, waar zijn liefde voor het boek is geboren. Het heeft vast iets te maken met de romantiek van het grasduinen tussen stapels boeken op zoek naar dat ene exemplaar, dat nergens meer te koop is.
Antiquariaat Brinkman is al sinds 1954 op Singel 319 te vinden in een pand uit ±1745 met een gewijzigde top. Het pand is eigendom van de afgelopen week overleden heer Brinkman en tussen 1969 en 1970 geheel gerestaureerd.
In die tijd woonde Frank in een kraakpand naast het sjieke bordeel Yab Yum en als gesjeesde student was hij op zoek naar een baantje. Liefst lekker dichtbij huis en zo kwam hij op 13 oktober 1976 in dienst bij het antiquariaat van de heer Brinkman. ‘Alle goede dingen in het leven zijn toeval’, is zijn stellige overtuiging.
Als het niet regent, staan er buiten een aantal bakken met boeken van één, twee of vijf euro. Binnen hangt de geur van papier, de bezoeker wordt omringd door boeken. De huidige eigenaar Frank Rutten heeft bijna altijd tijd voor een praatje.
Vanachter zijn bureautje beschouwt hij kalmpjes alle veranderingen in het boekenvak. Verkoop online doet nu niet langer onder voor verkoop in de winkel en toeristen weten het antiquariaat ook goed te vinden. Ze vertrekken bijna altijd weer met een boek. Hij heeft ongeveer 100.000 boeken op voorraad, waaronder zelfs boeken uit ±1550. Frank blijft voorlopig in papier investeren en nog effe niet in een pensioen.

Bijschrift bij de foto: Frank Rutten eigenaar van antiquariaat Brinkman maakt graag een praatje vanachter zijn bureau op het Singel 319.