Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 687
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 17 februari 2016

Onlangs werd bekend dat club The Warehouse in de Warmoesstraat 96 per 1 maart gaat sluiten. Een slepend conflict met de buren over geluidsoverlast maakte dat de eigenaar besloot er de brui aan te geven. Het toont maar weer eens aan hoe groot de druk op de binnenstad is. Er moet gewoond, gewerkt, maar vooral ook gefeest en gedaan worden. Leuk hoor, die hedendaagse dynamiek in een historisch decor, maar met overlast gevende activiteiten blijft het oppassen. Het wonen, dat in het centrum ook toeneemt, mag er niet onder lijden.
Vijftig jaar geleden zag maar een enkeling de waarde van de unieke historische binnenstad in. Monumentenzorgers hebben het oude centrum beschermd tegen megalomane plannen van gemeentebestuur en projectontwikkelaars. De delen van de binnenstad waar ambtenaren wel hun gang konden gaan – de Oostelijke Eilanden, Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg – zijn praktisch geheel vervangen door betonnen nieuwbouw en lang niet zo aantrekkelijk als bijvoorbeeld de opgeknapte Jordaan.
Het grootste deel van de binnenstad heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot één van de aantrekkelijkste woon-, werk- en uitgaansmilieus van dit land. Daar wil iedereen wel een graantje van meepikken en het is dus dringen geblazen. Nu de boel weer aardig op orde is, wordt  door een enkeling geklaagd over musealisering en dat Amsterdam te veel zou zijn aangeharkt. Maar dat proces is onomkeerbaar en niet meer te stoppen, het hoort bij de huidige status van werelderfgoedstad. Een stad is bovendien een levend organisme dat blijvend moet worden onderhouden.
Het aanharken van de oude stad gaat dus nog wel even door. Het particuliere autoblik mag meegeharkt worden, net als de monocultuur van ijssalons en wafelwinkels. Tegen de tijd dat de Rode Loper is gelegd stelt de chroniqueur van oud-Amsterdam voor om eens een Amsterdammerdag te organiseren. Geïnspireerd op de Volendammerdag en net zo uitbundig als de gay parade. Met elkaar vieren Amsterdammers dat ze wonen in een fijne, aangeharkte stad. Tijdens die feestelijke dag paraderen Amsterdammers in stijlvolle kleding uit de Gouden Eeuw over de Rode Loper. Paardenkoetsen en handkarren zijn weer terug, toeristen mogen voor één dag denken dat het hier een openluchtmuseum is. Vooruit, club The Warehouse mag nog één keer haar deuren openen, inclusief overlast. Amsterdammers, bezoekers, iedereen blij! Of wordt het dan toch weer te druk?  

Bijschrift bij de foto:
De Elandsgracht wordt momenteel flink aangeharkt.