Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 680
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 23 december 2015  

De KLM-huisjes gevuld met jenever zijn een fenomeen en hebben verzamelaars over de hele wereld. In de jaren vijftig is de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij ermee begonnen en sinds het jubileumjaar 1994 wordt jaarlijks op hun verjaardag op 7 oktober een nieuw exemplaar gepresenteerd. In het begin werden vooral replica’s gemaakt van bestaande Hollandse huizen uit de Gouden Eeuw. Intussen geeft de serie een aardige doorsnede van 500 jaar Nederlandse bouwkunst.
De huisjes – er worden jaarlijks 850.000 stuks geproduceerd -  zijn prachtig gemaakt en vallen probleemloos in de categorie van het meest geslaagde relatiegeschenk ooit!
Historische huizen zijn er nog genoeg en er lijkt dus voorlopig geen reden om de unieke serie te stoppen. De chroniqueur van oud-Amsterdam heeft thuis de hele collectie staan, maar heeft nog nooit Business Class gevlogen en zelfs voor díe categorie reizigers zijn niet alle miniaturen beschikbaar. Van een replica van Carré zijn bijvoorbeeld slechts 125 exemplaren gemaakt en uitgedeeld aan relaties van het fameuze theater! Reizigers die tien jaar lang gemiddeld 60 (!) vluchten per jaar hebben gemaakt komen in aanmerking voor een replica van Paleis ’t Loo en alleen pasgetrouwde stellen die hun huwelijksreis beginnen in de Business Class krijgen het Paleis op de Dam gratis mee. Zoals dat gaat met een fenomeen wordt er creatief mee omgesprongen. Stadsherstel Amsterdam N.V. liet in 2010 zes uitvergrote delftsblauwe KLM-huisjes bouwen als blikvangers in de opgeknapte Oudezijds Armsteeg. Nog een stap verder gaan ze in Delft, waar in januari 2016 plannen worden gelanceerd voor de aanleg van een complete wijk met 30 tot 40 woningen, geïnspireerd op de beroemde KLM-huisjes. Schrijver en programmamaker Mark Zegeling schreef het boeiende ‘Sterke verhalen voor bij de borrel’ met verhalen en smakelijke anekdotes achter de oorspronkelijke huizen en hun replica’s. Het werd een prachtig koffietafelboek vol met historische feiten en andere weetjes. In de sfeervolle A-bar van het deftige, maar gastvrije Amstelhotel heeft Mark nu ook een tentoonstelling ingericht van bijzondere gebouwen – zoals Concertgebouw en theater Carré - in acht foto’s en hun Delftsblauwe KLM-varianten. De expositie is tot eind januari te bezichtigen. Het hotel is in Kerstsfeer gehuld en dat maakt een bezoekje extra aantrekkkelijk. Alvast prettige feestdagen! Reacties: hanstulleners@zonnet.nl  

Bijschrift bij de foto:
Mark Zegeling staat in de hal van het Amstel Hotel met de Engelstalige uitgave over de KLM-huisjes.