Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 667
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 23 september 2015    

Tot voor kort was het busstation aan de Marnixstraat een onprettige plek. Grauw, beetje veel uitlaatgassen en rondhangende types tegen de achtergrond van een kille parkeergarage uit 1971. Toen het Jordaanfestival er in 2007 voor het eerst werd gehouden, raakte de oorspronkelijke naam Appeltjesmarkt weer in trek. Inderdaad, hier begon vanaf 1895 een groenten- en fruitmarkt die vanwege hygiënische omstandigheden in 1934 naar de Centrale Markthallen aan de Jan van Galenstraat werd verplaatst. Vanaf 1957 reden NZH-bussen af en aan, maar begin dit jaar ging de geplande herinrichting van start. De binnenstad van Amsterdam kent 26 pleinen en daar horen de kernbegrippen ‘schoon, mooi en leeg’ bij, inclusief het gebruik van duurzame materialen als hardsteen en baksteen. Geen fonteinen, geen gras, parkeervrij en wel voldoende ruimte voor kortlopende evenementen. Intussen heeft dat uitgangspunt goed ingerichte en sfeervolle pleinen als het Spui, Noordermarkt, Westermarkt en natuurlijk de Dam opgeleverd. Minder geslaagd is het Rembrandtplein, dat werd verknald door een vreemde optelsom van wensen en belangen. Dat plein is voorzien van gras en het ontbreekt aan het open karakter dat bij pleinen in de binnenstad hoort. Op 29 augustus jl. werd de Appeltjesmarkt feestelijk opgeleverd en was – volgens het Parool – omgetoverd in een plein met Franse charme. Ondanks de regen gingen een week later de handjes tijdens het Jordaanfestival weer hoog in de lucht. Zanger Dries Roelvink en andere Jordaanklanten waren tot ver in de omtrek te horen.
Na al het festivalgeweld is de chroniqueur van oud-Amsterdam maar eens een kijkje gaan nemen. De Appeltjesmarkt behoort niet tot de 26 historische pleinen en is qua inrichting een twijfelgeval. Aan de kant van het plein tegenover het politiebureau is een reeks roestige plantenbakken willekeurig neergekwakt. Ze hebben geen toegevoegde waarde, het oogt rommelig  en is voor Amsterdammers een prima excuus om de fiets tegenaan te parkeren. Het busstation is keurig verplaatst en de vrijgekomen ruimte bestaat nu uit een door bestrating omzoomde bak met 150 ton grind. Het gebruik van dit materiaal heeft niets met Amsterdam te maken, loopt moeilijk en ligt er wat stilletjes bij. Allemaal goed bedoeld en nu maar hopen dat het plein wordt gebruikt zoals de plannenmakers in hun hoofd hadden. 

Bijschrift bij de foto: Na herinrichting is de Appeltjesmarkt parkeer- en autovrij geworden.