Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 663
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 26 augustus 2015  

Net als de meeste lezers en lezeressen heeft de chroniqueur van deze werelderfgoedstad een tijdje mogen genieten van een zomerstop. Om de draad weer op te pakken melden we nog maar eens wat deze oude stad zo bijzonder maakt. Het belangrijkste onderdeel van dit unieke, stedenbouwkundige ensemble zijn natuurlijk de grachten. Water is het meest bijzondere van deze fameuze grachtenstad. Bomen langs de grachten staan op ongeveer gelijke afstand van elkaar en er zijn 240 bruggen. Dan is er natuurlijk de monumentenpracht met 8.863 gebouwen, die onder monumentenzorg vallen. Uniek in deze historische stad – ooit de belangrijkste  handelsmetropool in de wereld en centrum van kunsten en wetenschappen – zijn de beschermde tuinen achter de huizen van vooral Heren- en Keizersgracht, de zogenaamde keurtuinen. Kortom, een subliem geheel! Wie had ooit kunnen denken dat er in het aangrenzende Diemen binnenkort óók grachten gegraven gaan worden, naar een stedenbouwkundig plan van architect Sjoerd Soeters? In Diemen zat de gemeenteraad eveneens met talloze leegstaande kantoorgebouwen in haar maag. Oplossing? Per kilo verkopen aan een projectontwikkelaar - probleem opgelost! In dit te ontwikkelen gebied van ongeveer 100.000 m2 zijn het dus de kantoorpanden, die bijna allemaal plat gaan. Hierop zal ‘Holland Park’ verrijzen met grachten, net als in de binnenstad, ietwat gebogen gaan lopen. De diversiteit aan woningen, geveltjes en het centraal gelegen plein lijkt het een eigen karakter te geven. Het bestaande Bergwijkpark grenst aan deze nieuwe wijk. De openbare ruimte wordt volgens de plannenmakers klein en overzichtelijk en heeft daardoor iets intiems. Diemen zal toch niet het toekomstige Venetië van het Noorden worden? Waar de huizenprijzen in Amsterdam terug zijn op het niveau van voor de crisis, blijft Diemen nog steeds prettig betaalbaar. Op nog geen tien minuten van het Amsterdamse centrum gaat op vrijdag 4 september a.s. de eerste paal de grond in. Speciaal voor de lezers van deze column is op zaterdag 5 september tussen 12.00 en 14.00 uur een ‘Open Dag’ georganiseerd op Eekholt 42, waar het informatiecentrum is gevestigd. Behalve de chroniqueur van deze nieuwe grachtenwijk zijn architect Sjoerd Soeters en ontwikkelaar André Snippe aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Bovendien zijn er twee modelappartementen te bezichtigen. Alles onder het genot van een drankje en muziek. De gondelier ontbreekt helaas nog!

Bijschrift bij de tekening:
Binnenkort worden er zowaar grachten gegraven in Diemen. In dit te ontwikkelen gebied komen ± 3400 appartementen. Links op de tekening de reeds bestaande Campus Diemen Zuid; rechts de bouwblokken, gelegen in het water.