Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 659
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 27 mei 2015      

SBS6 zendt het programma ‘Droomhuis op het platteland’ uit, waarin een stel op zoek gaat naar hun ideale huis in een Engels graafschap. Bijna altijd boeiend om huizen van binnen te mogen bekijken en dat maakt het aangenaam kijkvoer. Voor zover bekend is er nog geen programma over wonen in een Amsterdams grachtenhuis. Misschien een tip voor stadszender AT5? Leuk en leerzaam. Antieke huizen met een geschiedenis hebben nu eenmaal iets speciaals. Tijd laat sporen na, alsof de sfeer van toen achter elke voordeur beleefd kan worden. Blijkbaar is dat iets wat een groot aantal mensen fascineert.
Bij een bezoek aan bijvoorbeeld het Huis van Brienen is zo’n ervaring bijna onvermijdelijk. Best verklaarbaar, want wie de monumentale voordeur aan Herengracht 284 opent, gaat terug in de tijd en waant zich in een andere wereld. De tijd heeft in dit uitzonderlijke grachtenpand letterlijk stil gestaan. Het eerste huis werd gebouwd rond 1620, toen ook de grachtengordel werd aangelegd. Pas tijdens een grootscheepse verbouwing in de periode 1728-1733 werd het pand omgetoverd tot een waar stadspaleisje met rijke interieurs in Lodewijk XIV-stijl. Vooraanstaande kunstenaars en vaklieden leefden zich uit met uitbundige beschilderde behangsels, stucwerk en houtsnijwerk. Vooral de zandstenen gevel en de zaal met beschilderde behangsels in het achterhuis zijn bijzonder. In 1781 werd het huis gekocht door koopmansfamilie Van Brienen. De laatste bewoonster was Angélique van Brienen, prinses d‘Henin. In 1933 schonk haar zoon het pand met een deel van het meubilair aan Vereniging Hendrick de Keyser. Naar schatting is het monumentale grachtenpand in deze tijd een slordige drie miljoen euro waard. Het interieur hoort tot de top 100 van belangrijkste historische interieurs in Nederland en wordt regelmatig gebruikt voor recepties, diners en vergaderingen. Onbereikbaar? Het unieke huis is opgenomen in een uiterst zeldzame collectie van 40 kartonnen huisjes uit 1950, die destijds als bouwplaat werden gefabriceerd en in elkaar moesten worden gezet of uitgeknipt in een verzamelboek konden worden geplakt. Het werelderfgoed in compacte vorm en bereikbaar voor bijna iedereen! Zo geniet de chroniqueur van oud-Amsterdam dagelijks van zijn eigen complete werelderfgoedstad in mini-formaat. Pech dat ook deze collectie huizen alleen nog in verzamelaarskringen is te vinden. Zo wordt het nooit wat met dat ideale droomhuis in mini-formaat voor onze lezers en lezeressen!

Bijschrift bij de foto:
Deze kartonnen versie van het Huis van Brienen, Herengracht 284  werd destijds als bouwplaat geleverd door levensmiddelengroothandel Sperwer en is onderdeel van een unieke collectie van totaal 40 huisjes. Normaal staan die huisjes te pronk op een antieke kast in het monumentale huisje van de chroniqueur van oud-Amsterdam, die een bibliotheek en documentatiecentrum over monumentenzorg in Amsterdam heeft.