Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 658
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 20 mei 2015    

‘Geen huisraad zo aangenaam als boeken’ is een uitspraak, waarmee de chroniqueur van oud-Amsterdam van harte instemt. Zijn kleine monumentenhuis bevat al een aardige bibliotheek, maar boeken blijven welkom. Zo schonk oud-locoburgemeester Rick ten Have (D66) hem onlangs meer dan 64 uitgaven over Amsterdam! Op ± 25 meter van de Dam ligt misschien wel het kortste straatje van de stad, de Hermietenstraat, genoemd naar een huis met de naam ‘De Heremyt’, dat hier in het begin van de zeventiende eeuw stond. Daar, op de hoek met het Rokin, staat het statige pand waar boekhandel Scheltema naar toe is verhuisd op steenworp afstand van waar het is begonnen. Oprichter J.H. Scheltema begon op 6 juni 1853 een boekwinkel op de hoek van de Beurssteeg en de Kromelleboogsteeg, wat later Rokin is gaan heten.
De nieuwe zaak was half mei al open, maar er werd nog flink getimmerd en gekwast. Wel was er  koffie met appeltaart, de leestafels en leren banken stonden uitnodigend klaar. Afgelopen donderdag 21 mei werd de nieuwe vestiging aan het Rokin 9-15 officieel geopend. Met veel tromgeroffel, bubbels plus de aanwezigheid van veel auteurs en huidig locoburgemeester Kasja Ollongren, werd het pand ingewijd. Jarenlang was dit deel van het Rokin onbegaanbaar en verstopt achter afzettingen, intussen wordt zichtbaar waar het met het ‘Rokin District’ – zo genoemd in projectontwikkelaarstaal - naar toe gaat. Er zijn de laatste jaren zelfs plannen geweest, om de historische situatie te herstellen en het Rokin na de aanleg van de Noord/Zuidlijn weer uit te graven, maar die zijn tot op heden succesvol tegengewerkt door ondernemers rond het Rokin.
Met 54 rijksmonumenten is het voormalige ‘Rock Inne’ niet slecht bedeeld. De nieuwe huivesting van Scheltema heeft die status niet, deftig is het pand uit omstreeks 1910-1915 zeker wel. Als het aan de boekverkopers ligt, wordt dit het nieuwe hart van Amsterdam boekenstad. Op de vijfde verdieping is een kleine afdeling over Amsterdam en er zijn ramsjboeken te vinden. Laat de chroniqueur van boeken over Amsterdam er nou voor vijf euro een boekje over de Gouden Bocht uit 1989 vinden – toevallig door hemzelf geschreven. Soms is de ramsj heel geschikt voor betaalbare cadeautjes!