Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 657
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 13 mei 2015  
 
In z’n ééntje exploiteert ondernemer Gerrit Key (57) de monumentale Zuiderkerk gelegen aan het Zuiderkerkhof 72. Van de ene op de andere dag had de gemeente in 2011 besloten de kerk te verlaten, toen de Tweede Kamer besloot de plannen voor het Nationaal Historisch Museum niet langer te steunen. Na wat getouwtrek kon Gerrit Key het gebouw huren. De uitbating van de prachtige, vroeg-17de-eeuwse Zuiderkerk – van de grootste bouwmeester die Nederland ooit gehad heeft, te weten Hendrick de Keyser (1565-1621) – werd een hoofdpijndossier. Maar Gerrit is een man van aanpakken en zette de Zuiderkerk in als verhuurlocatie voor evenementen. Iedereen kan er trouwen – scheiden doen ze elders – er zijn tentoonstellingen, recepties, congressen, kerkdiensten, diners, beurzen, vergaderingen, concerten, colleges veelal van de Universiteit van Amsterdam en ook herdenkingen vinden hier plaats. Bovendien bezit deze 17de-eeuwse schoonheid praktisch gezien alle hedendaagse faciliteiten. Momenteel is er nog een indrukwekkende tentoonstelling te zien met foto’s van Cas Oorthuys (1908-1975). Deze fotograaf en verzetsstrijder heeft met zijn manier van kijken een belangrijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van de Nederlandse sociale fotografie, maar hij raakte helaas wat in de vergetelheid. Al zijn werk bevindt zich in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, behalve de doos met foto’s die Gerrit kreeg aangereikt van de nazaten van deze legendarische fotograaf. Doe er maar wat mee, zeiden ze erbij. Dus werden deze 27 foto’s van de afschuwelijk hongerwinter van 1944-1945 groot afgedrukt, op een houten constructie aangebracht en zijn nu te zien op de rechterkant van de vide in de sfeervolle Zuiderkerk. De linkerkant laat 17 panelen zien met daarop portretten van Joodse artsen in Nederland tijdens de oorlog. Zij hielden Joodse patiënten ziek of maakten ze zelfs zieker om ze voor deportatie te behoeden! Deze artsen hebben ongetwijfeld voor grote dilemma’s gestaan! Eén heeft er zelfs een eind aan gemaakt. De gratis verkrijgbare brochure ‘Vergeet niet dat je arts bent’ met teksten van onderzoekster dr. Hannah van den Ende is in de kerk verkrijgbaar. De ontroerende tentoonstelling is te zien tot en met Pinkstermaandag 25 mei. De toegang is 1 euro en de openingstijden zijn van 12.00 tot 17.00 uur. Een bijzondere terugblik op de gebeurtenissen in Amsterdam tussen 1940 en 1945!  

Bijschrift bij een digitale foto:
In de sfeervolle Zuiderkerk - de chroniqueur van de historische foto’s had er bijna gewoond – is tot en met Pinkstermaandag een indrukwekkende, ontroerende fototentoonstelling te zien met foto’s van Cas Oorthuys.