Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 654
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 22 april 2015  

De ‘goddeloze’ Oosterkerk ligt op Wittenburg, één van de Oostelijke Eilanden. In de (monumentale) wandelgangen is bekend dat de kerk – eigendom van de gemeente Amsterdam – te koop staat. Vraagprijs zou 1,5 miljoen euro zijn, maar er zijn eigenlijk geen potentiële kopers voor dit belangrijke monument, waar bijna niets aan mag worden verbouwd. Kortom, het is een hoofdpijndossier! Het ontwerp voor deze fraaie kerk (1669-1671) werd door stadsbouwmeester Daniël Stalpaert gemaakt en Adriaan Dortsman (1622-1682) heeft de verdere ontwerpdetails uitgewerkt. Een orgel kwam er pas in 1817, dat later werd vervangen door een exemplaar uit de Nieuwezijds Kapel. In 1974 kocht de gemeente het gebouw voor één gulden en in 1980 werd het voor 13 miljoen gerestaureerd. Tijdens de laatste, grote restauratie in 1980 werden er door architect Sier van Rhijn zes kleine glazen huisjes in aangebracht plus een ovalen vergaderruimte. Dit laatste obstakel is er niet lang geleden uitgehaald, waarbij de grote, open ruimte min of meer werd hersteld. De Stichting Oosterkerk doet het beheer van de kerk en bestaat geheel uit buurtbewoners en vrijwilligers. Naast kantoorruimtes wordt de sfeervolle en lichte middenruimte gebruikt voor diverse culturele evenementen. Bijzondere koffieconcerten, de concertserie ‘Jong Talent’, orgelconcerten, lezingen en exposities. Er kan zelfs in getrouwd worden! Stadsdeel Centrum geeft een kleine, jaarlijkse subsidie, waardoor de concerten gratis kunnen worden aangeboden. Deze basis is echter te smal en de toekomst is ongewis. Er is behoefte aan iets meer zekerheid. Het beste zou dan ook zijn als de Stichting Oosterkerk haar liefdevolle en nuttige werk – onder leiding van organist Bert Verhoef, versterkt met een beheerder – kan voortzetten. In dat geval zou de gemeente haar verlies moeten nemen en de kerk kunnen verkopen aan bijvoorbeeld Stadsherstel Amsterdam N.V. Deze ideale partij is de grootste restaurerende instelling in Nederland en heeft meer dan 59 jaar ervaring met het beheren en verhuren van monumenten. De Oosterkerk past uitstekend in het rijtje de Duif, de Posthoorn, de Vondelkerk, De Hoop in Diemen en hun eigen stek, de houten Amstelkerk (1668-1670). Als beloning mag Bert het prachtige historische orgel uit 1871 - afkomstig uit de Nieuwezijds Kapel - blijven bespelen. Om het in goede staat te houden moet er regelmatig op gespeeld worden. Op 5 mei vanaf 17.30 uur is er bovendien een Vrijheidsmaaltijd in deze goddelijk, goddeloze kerk. Als u zich snel opgeeft kunt u nog aanschuiven. Veel genoegen!  

Bijschrift bij de illustratie
: Voor de monumentale Oosterkerk, ooit gebouwd voor de Hervormde Gemeente zou het het beste zijn om het huidige gebruik door Stichting de Oosterkerk te continueren. (tekening uit 1990 van Annelies Weterman)