Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 642
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 28 januari 2015  

De chroniqueur van het beschermde stadsgezicht heeft veel met de Prinsengracht, al was het maar, omdat hij iets meer dan 65 jaar geleden werd geboren op nummer 769 in het Prinsengrachtziekenhuis. Vorig jaar sloot dit legendarische hospitaal haar deuren. De toenmalige eigenaar heeft het negentiende-eeuwse pand verkocht aan een vastgoedontwikkelaar en er zijn plannen voor het ontwikkelen van een complex voor “wonen, werken en mogelijk zorg”. Iets verderop, bij de winkel genaamd Archipelago op Prinsengracht 827, tussen Nieuwe Spiegelstraat en Vijzelgracht, is de chroniqueur van winkelend Amsterdam tegenwoordig vaker te vinden. De twee eigenaars verkopen prachtige stoffen, antiek en kunst in een samenwerking met decorateur Rachel van der Brug. Bovendien mogen zij – als enige in Nederland - die heerlijke koffie van Sant’Eustachio uit Rome verkopen. De chroniqueur van heerlijke koffie kan van veel mooie dingen in het leven genieten en het drinken van zo’n smakelijk kopje espresso met gebak is een traktatie. De service in het etablissement is voor Amsterdamse begrippen ongekend en aan die ene grote tafel is het aangenaam toeven. Een stukje Rome aan de Prinsengracht! Nu alleen nog het weer uit Italië. Zoals gezegd, in het multifunctionele Archipelago – dat zoveel als een cluster van eilanden betekent – wordt ook kunst verkocht en onlangs werd een kleine verkooptentoonstelling geopend van de beeldend kunstenaar Annemiki Bok. Er hangen tien schilderijen van deze uiterst gedreven kunstenares. Niemand minder dan oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig “big boss” van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer (66), verrichtte de opening. Later raakte de chroniqueur met hem in gesprek en de aimabele CDA-politicus bleek ook een trouwe lezer van Stadsblad De Echo te zijn. Momenteel schrijft hij een boek over zijn politieke carrière en geeft hij les aan de Universiteit van Leiden. Eén van de twee eigenaren van deze indrukwekkende winkel is de 40-jarige Guc Essiz. Hij groeide op in Rome als kind van een Italiaans-Turks echtpaar. Guc - altijd goed gekleed – dronk in Rome graag zijn koffie aan de bar bij Sant’Eustachio en mede hierdoor kan deze verrukkelijke koffie nu ook op de Prinsengracht worden genuttigd. De schilderijen van Annemiki Blok – Jaap de Hoop Scheffer bezit er vier – zijn nog te zien tot 12 februari a.s. Archipelago is van woensdag t/m zondag geopend tussen 10 en 18 uur.:  

Bijschrift bij de foto:
Onlangs werd op Prinsengracht 827 een tentoonstelling geopend door CDA-er in hart nieren, Jaap de Hoop Scheffer. De chroniqueur bracht een leuke tijd met de trouwe lezer van deze rubriek door.