Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 635
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo 3 december 2014  

Een beetje ‘verrekijken’ kan al vanaf een toren of hoog gebouw en vanaf zo’n standpunt is het alsof je de stad opnieuw leert kennen. Fotograaf Peter Elenbaas weet dat goed en scheert al jaren vanuit een sportvliegtuigje over een in zijn geval onbewolkt Amsterdam. Waar je al fietsend of lopend geen acht meer op slaat, krijgt vanuit de lucht een ander aanzien. Veranderingen zijn vaak goed zichtbaar, er zijn even geen verkeersproblemen of ander overlast, de stad oogt schoon en opgeruimd. Onlangs is de alweer zesde editie van Amsterdam onbewolkt, met als ondertitel ‘Stad in close-up’ uitgekomen. Wat vooral opvalt is dat het er van bovenaf zo groen uitziet. Los van de parken is er in de stad overal beplanting te zien. In de historische binnenstad zijn er natuurlijk de bomen langs de grachten, maar vooral de grachtentuinen achter de historische huizen – waarvan een deel tot het bestand van keurtuinen behoort – zijn groen gekleurd en bovendien oases van stilte. Deze uitgave met 130 haarscherpe en paginagrote  foto’s (uitgeverij Bas Lubberhuizen, prijs €32,50) komt uit op een moment dat er aardig wat projecten in de stad – inclusief vertragingen die ontstonden door bureaucratisch gehannes –  al een tijdje opgeleverd waren. Dus gaan er weer fietsers onder het Rijksmuseum, zien we de badkuip van het Stedelijk Museum en de overkoepelde binnenplaats van het vernieuwde Scheepvaartmuseum in close-up. Het nieuwe filmmuseum, dat in 2012 werd geopend, oogt vanuit de lucht bijna als een vreemd, aangespoeld object. De feestelijke presentatie van deze uitgave vond plaats in een ander succesvol project, namelijk de Hallen in Amsterdam-West, waar op de daken een batterij zonnepanelen werd aangebracht. Parooljournalist Lambiek Berends schreef de teksten voor dit boek en beweert dat de stad vanuit de lucht langzamerhand ook aardig blauw kleurt vanwege al die zonnepanelen.  Ontwikkelingen in de stad gaan gewoon door en tegen de tijd dat er weer een editie van Amsterdam onbewolkt verschijnt, zijn her en der metrostations te ontwaren, is de Rode Loper ongetwijfeld uitgerold en zijn er misschien al bouwactiviteiten en ontwikkelingen op het voormalig Marineterrein gestart.  

Bijschrift bij de foto:
Eén van de meest spectaculaire luchtfoto’s in het nieuwe boek Amsterdam onbewolkt is de foto op bladzijde 133, die het grootste keurblok van Amsterdam laat zien. Dit keurblok laat aan de onderzijde de Amstel zien, met rechts de Herengracht, boven de Utrechtsestraat en links de Keizersgracht. Met bomen langs de grachten en 27 keurblokken is oud-Amsterdam één van de meest groene steden in de wereld (foto: Peter Elenbaas).