Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 630
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 29 oktober 2014

De chroniqueur van het jongste erfgoed zou niet graag geboren Amsterdammers de kost willen geven die nog nooit in het monumentale Museum Van Loon aan de Keizersgracht 672 zijn geweest. In dit stadspaleisje uit 1671 vlakbij de Vijzelstraat is tot 19 januari 2015 een tentoonstelling te zien onder de titel ‘Het 18de-eeuwse familieportret’. In het koetshuis hangen een veertigtal schilderijen van Adriaan de Lelie (1755-1822). Geboren in Tilburg, vestigde hij zich in 1784 als schilder in Amsterdam. Zijn portretten – voornamelijk van families – worden ook wel ‘babbelstukken’ genoemd, één van zijn specialiteiten. Kunsthistorische terminologie wil wel eens gortdroog zijn, maar het woord 'babbelstuk' is een aardige uitzondering. Het is een vertaling van het Engelse conversation piece, een type schilderij dat in de achttiende eeuw razend populair was. Groepen vrienden of familieleden werden bij elkaar afgebeeld, in een interieur of op een lommerrijke buitenplaats.
De chroniqueur liet zich uitgebreid rondleiden door de 26-jarige, bijna alleswetende, Valentijn Carbo. De bijzonder aardige tentoonstelling opent met een schilderij uit de eigen collectie van het museum.Bij de tentoonstelling is een boeiend boek verschenen met uitgebreide en interessante toelichtingen over deze tentoonstelling en het werk van Adriaan de Lelie. Voor slechts €14,95 is dit 64 pagina’s tellende boek te koop in het intieme Museum Van Loon met zijn prachtige stijlkamers.

Bijschrift bij de illustratie: In het monumentale koetshuis van Museum Van Loon is een tentoonstelling gewijd aan de schilder Adriaan de Lelie (1755-1822).