Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 629
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 22 oktober 2014  

De hele monumentenmaffia was weer present bij de presentatie van het fotoboek van Marie – Jeanne van Hövell tot Westerflier op 16 oktober 2014 jl. De presentatie vond plaats in één van de meest indrukwekkende zalen van Amsterdam, in het Huis van Brienen (anno 1728) aan de Herengracht 284. Ceremoniemeester en gastheer was de immer actieve Niek Smit, die namens de eigenaar iedereen welkom heette. Niek is architectuurhistoricus en verzorgt de public relations van Vereniging Hendrick de Keyser. Deze oudste restaurerende instelling in Nederland waakt over bijna 400 historische objecten in Nederland. In Amsterdam heeft deze vereniging 86 huizen in bezit. Het zou de chroniqueur niet verbazen als die jonge, dynamische Niek Smit ooit nog eens directeur wordt van deze geweldige Vereniging. Door een vervelende speling van het lot was het boek van 112 pagina’s er tijdens de presentatie nog niet. Druktechnisch was er iets misgegaan en de uitgever heeft het afgekeurd. Na wat aandringen – de chroniqueur wel toevertrouwd – heeft hij zo’n afgekeurd exemplaar te pakken gekregen. Het zal zonder twijfel een collectors item worden. Helemaal omdat de fotografe en drie van de vijf auteurs het exemplaar hebben gesigneerd en van een heel aardige opdracht hebben voorzien. Het boek - 26 oktober a.s. komt een betere versie uit – laat 93 zwart-wit foto’s zien en vijf verhalen over Amsterdamse grachtenhuizen. Het boek heet Verborgen schoonheid en de huizen Van Brienen (Herengracht 284), Van Loon (Keizersgracht 672) en Willet-Holthuysen (Herengracht 605) zijn prachtig in beeld gebracht. Zoals gezegd hebben vijf auteurs iets verteld over deze verborgen schoonheden. Het interessants is de bijdrage van schrijver Nicolaas Matsier die het verhaal verteld over de eigenaren van Herengracht 605, het huidige Museum Willet-Holthuysen. Aan het fenomeen van de keurtuin wordt in dit boek helaas helemaal geen aandacht geschonken, zelfs het woord komt in het hele boek niet voor. Alle drie prachtige huizen bezitten allemaal nog een prachtige, goed verzorgde keurtuin.Herengracht 284, anno 1728, Keizersgracht 672, anno 1671-1672 en ook Herengracht 605 hebben allemaal een beschermde tuin: een keurtuin.  

Bijschrift bij de foto: Als alles volgens plan verloopt, verschijnt op 26 oktober 2014 een fotoboek van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bij Uitgeverij Noord-Holland in Wormer.