Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 622
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 27 augustus 2014

Al werkte het weer vrijdag 15 augustus niet mee, het werd toch een dag met een min of meer gouden randje. De chroniqueur neemt u in deze column mee naar het topmonument de Westerkerk. Momenteel wordt deze in Renaissancestijl gebouwde kerk opnieuw gerestaureerd. Helaas werd tijdens de bouw aan het begin van de 17de eeuw gebruik gemaakt van brak water met als gevolg dat het zout in de stenen kristalliseert en vocht opneemt. De bouwstenen en het stucwerk binnenin de kerk worden nog steeds uit elkaar gedrukt. Aan de buitenkant is het verval duidelijk zichtbaar, de ‘huid’ van de kerk is er slecht aan toe. Alle 200.000(!) stenen moeten worden gecontroleerd en zo nodig vervangen. Er is meteen maar besloten om het hele kerkgebouw onder handen te nemen en voor de gehele restauratie is zo’n slordige 3,9 miljoen euro nodig. Onder leiding van communicatieadviseur Marcel Vos (53) zijn de Vrienden van de Westerkerk een inzamelingsactie gestart. ‘Metsel een steen, red de Wester!’ heet deze actie en op die bewuste 15 augustus mochten tien man – zij hadden letterlijk een steentje bijgedragen – na een kleine metselcursus, een steen in metselen aan de buitenmuren van de kerk. De belangrijkste metselaar in opleiding was het enige opperhoofd van de stad, namelijk burgemeester mr. Eberhard van der Laan. De gemeente Amsterdam heeft voor 2,5 ton een bijdrage geleverd aan dit Huis van het Woord, waar nog wekelijks op zondag om 10.30 uur een kerkdienst wordt gehouden. Een hele eer dat de burgervader op deze dag tijd had vrijgemaakt, het gaf de bijeenkomst met de verzamelde Nederlandse pers iets extra’s. Voorlopig zal de kerk deels in de steigers achter de doeken blijven gehuld, want de werkzaamheden - inclusief schilderwerk - duren nog tot 2016. Speciaal voor lezers van Stadsblad de Echo organiseren de Vrienden van de Westerkerk komende zaterdag 30 augustus tussen 11.00 en 13.00 uur een Open Dag. Naast Elka Bak, medewerkster van de Westerkerk en Marcel Vos zal de chroniqueur er zijn om u met open armen te ontvangen. De bezoeker kan deelnemen aan een rondleiding met speciale gidsen door dit machtig interessante bouwwerk. Een vrijwillige bijdrage voor de restauratie wordt bijzonder op prijs gesteld. Krijgt die dag wellicht voor de Westerkerk ook een gouden randje!  

Bijschrift bij de foto:
 Voor de zoveelste keer is de fameuze Westerkerk van de beroemdste bouwmeester Hendrick de Keyser in restauratie. Op vrijdag 15 augustus konden 10 mensen hun eigen steen inmetselen. Het één en ander werd georganiseerd door Marcel Vos, rechts op de foto. Eregast was de burgemeester mr. Eberhard van der Laan. De chroniqueur was rechts van de burgemeester aan het netwerken om de column te realiseren. (foto: Hans Bakema)