Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 617
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 16 juli 2014

Sommige dingen in het leven veranderen niet en in het geval van De Drie Fleschjes is dat maar goed ook. Dit proeflokaal uit 1650 is te vinden in de Gravenstraat 18 achter de Nieuwe Kerk op de driesprong Gravenstraat, Eggertstraat en het Blaeu Erf. Destijds maakte Amsterdam een bloeitijd door en genoot als rijkste stad in de wereld veel aanzien. Voorspoed die werd getoond middels statige patriciërshuizen langs de pas aangelegde hoofdgrachten en de bouw van het toenmalig stadhuis op de Dam uit 1648 en latere jaren. De opening van De Drie Fleschjes in 1650 is eveneens een mijlpaal. Zand op de vloer, het klassieke drankorgel van 52 vaten waaruit nog steeds likeuren en jenevers worden getapt en ’s avonds klokslag half negen gaan de luiken weer voor de ramen. Het is één van die parels in de stad die gekoesterd moet blijven. Kastelein Joop de Koning op de foto te zien is hier ooit als student begonnen en houdt vast aan de tradities en daar horen de burgemeestersflesjes of ‘kalkoentjes’ bij. Als een burgemeester uit zijn ambt treedt wordt zijn portret op een halve literflesje geschilderd. Op het oudste exemplaar staat Cornelis P. Hooft afgebeeld, die sinds 1588 twaalf keer burgemeester was. Op 27 juni jl. bestond het café 363 jaar en werd de jaarlijkse Open Vatendag gehouden. Burgemeester Cohen heeft die dag zijn burgemeestersflesje eindelijk in de collectie bijgezet. Onder de wand met de burgemeestersflesjes is een bankje dat wel het dodemanshoekje wordt genoemd. Sterk verhaal of niet, naar wordt gezegd zijn kort achter elkaar mensen die er hebben gezeten, overleden. In oud-Amsterdam zijn nog ongeveer 40 cafés met belangrijke historische interieurs. Deze cafés zijn ook nog eens kwetsbaar, want er hoeft maar één eigenaar tussen te zitten die geen belangstelling heeft voor het historisch interieur en de zaak ligt in de container of krijgt een andere bestemming. Woensdag 16 juli 2014 maakt de chroniqueur van de historische cafés een wandeling langs historische huizen van burgemeesters onder een titel: Pracht en praal aan de hoofdgrachten. We gaan ook nog eens een belangrijk monumentaal pand van binnen bekijken. Opgave telefonisch: 020-6222213 of via e-mail: hanstulleners@zonnet.nl.

Bijschrift bij de foto:
Oud-Amsterdam telt ongeveer 40 historische cafés met belangrijke historische interieurs. Er zijn zelfs nog proeflokalen uit de 17de eeuw, zoals café De Drie Fleschjes, Gravenstraat 18, achter de Nieuwe Kerk.