Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 616
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 9 juli 2014

Stadspaleis is zo’n woord dat de fantasie zo heerlijk kan prikkelen. Het Huis Van Brienen behoort tot die categorie: een luxueus huis uit de 17de en 18de eeuw met een koninklijk aanzien, maar bewoond door adellijke families. Na de monumentale voordeur van Herengracht 284 belandt de bezoeker in een andere tijd. Het huis zelf is gebouwd in 1620, maar een ingrijpende verbouwing tussen 1728-1733 heeft gemaakt tot wat het nu is: een stadspaleisje met rijke interieurs in Lodewijk XIV-stijl. Het huis kreeg een zandstenen gevel, het trappenhuis werd uitgebreid, in het achterhuis werd een zaal aangelegd en er kwam een tuinhuis. Kunstenaars en vaklieden brachten betekenisvolle wandschilderingen, stucwerk en houtsnijwerk aan. De chroniqueur van de paleizen op de Herengracht heeft al vele malen een bezoek gebracht aan het Huis Van Brienen, maar wordt elke keer weer overmand door de indrukwekkende schoonheid van het interieur. Hetzelfde geldt voor Huis Bartolotti, dat iets verder terug is gelegen in de Kleine Bocht van Herengracht op nummer 170-172. Weliswaar staat het als ‘gewoon’ woonhuis aangemerkt, de gevel met een overdaad aan versieringen is alleen al de moeite waard. Dit huis stamt uit waarschijnlijk 1617, maar onderging omstreeks 1755-1756 eveneens een grootscheepse verbouwing. Er verscheen één van de mooiste zalen van de Herengracht en daar werd fraai stucwerk en houtsnijwerk in aangebracht. In 1756 werden de beschilderde behangsels en plafondstukken van Jurriaan Buttner, geboren in het Duitse Kiel en overleden in Amsterdam op 15 juni 1767 toegevoegd. De sfeer van het verleden en de rijke historie van de oude stad is in deze bijzondere monumenten bijna tastbaar. Beide panden zijn in bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser, dat in de loop van haar bestaan veel heeft betekend voor het behoud van het architectonisch en historisch huizenbezit in Amsterdam en ver daarbuiten. Woensdag 6 juli is er om 14 uur een wandeling door de Jordaan. Voor deze wandeling kunt u zich opgeven bij Hans Tulleners op 020-6222213 of per e-mail: hanstulleners@zonnet.nl. Prijs 10 euro per persoon en de start is op de Herenmarkt om 14 uur.

Bijschrift bij de foto:
Eén van de meest monumentale interieurs is die van Herengracht 284 uit 1728-1733. Afgelopen zondag hebben deelnemers met de chroniqueur van historische interieurs o.a. dit belangrijke grachtenhuis bezocht.