Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 609
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van14 mei 2014

In het voorjaar komt de stad weer tot leven en het aantal activiteiten neemt flink toe. En ja, voller wordt het ook, want de toeloop van dagjesmensen en toeristen neemt zienderogen toe. Laatst zag de chroniqueur een reportage over Praag en ook daar was het toerisme explosief gestegen. In deze column is al eens de hoop uitgesproken dat het niet de kant opgaat van het wonderschone Venetië. Er is echter duidelijk sprake van een trend. De historische, Europese steden staan volop in de belangstelling van reislustige toeristen. Bij een bezoek aan onze stad zijn musea, rondvaart en Anne Frankhuis standaard opgenomen en het maakt nieuwsgierig of toeristen typisch Amsterdamse lokkertjes - Open Monumentendag of de Amsterdamse Tulpendagen – ook weten te vinden. Dit bloemenfestijn werd in het weekend van 3 en 4 mei voor de derde keer gehouden. Bezoekers – het waren er dit jaar iets meer dan tweeduizend – konden vijftien, meest particuliere, tuinen bezoeken. Vorig jaar rond deze tijd hadden tulpen last van de lage temperaturen, maar dit jaar waren ze tijdens de Tulpendagen al voorbij hun hoogtepunt. Aan planning heeft de natuur een broertje dood. De organisatie lag wederom in handen van de immer actieve conservator van Museum Van Loon, Tonko Grever en tuinarchitecte Saskia Albrecht. In een interview met het Parool van 2 mei jl. pleit ze voor een waar Tulpenfestival, verspreid over alle stadsdelen. Haar droom is om ooit 800.000 tulpen – één tulp voor elke inwoner – verdeeld over Amsterdam te hebben staan. Dat belooft wat! Tegelijkertijd verscheen de tweede, herziene druk van ‘Amsterdamse grachtentuinen, het verborgen groen van de stad’ uit 2005. Tonko Grever en Saskia Albrecht zijn eveneens voor deze publicatie - uitgegeven door W-Books en te koop voor €9,95 – verantwoordelijk. Behalve de vlot geschreven geschiedenis van de stadstuinen staan er veel prachtige kleurenfoto’s in. In de tekst gaat het meestal over keurtuinen, toch komt het hele woord in hun verhaal niet voor. Vreemd! De schrijvers weten de lezers wel te verleiden tot het zelf ontdekken van al dat moois. De chroniqueur kan haast niet wachten om straks, tijdens de Open Tuinendagen op 20, 21 en 22 juni, een reeks grachtentuinen te mogen bezoeken!

Bijschrift:
Op de foto is het 7de keurblok Huidenstraat, Herengracht, Leidsegracht en Keizersgracht te zien. Fotograaf Cris Toalo Olivares heeft ze vanuit een helicopter genomen.