Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 608
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 7 mei 2014

Waar een voorjaarsmarkt, alleen aangekondigd in het Stadsblad De Echo van 26 maart 2014, in de Kinkerstraat al niet goed voor is. Onlangs kocht de chroniqueur er voor 50 euro een fraai album met 120 oude prentbriefkaarten van Amsterdam. Allemaal zorgvuldig opgeborgen, vaak geadresseerd plus een korte mededeling achterop. Leuk om te bedenken dat deze vorm van communicatie lange tijd uiterma gangbaar was. Een telefoonaansluiting was een luxe; internet en mobiele telefonie lagen nog ver in het verschiet. Prentbriefkaarten werden met honderdduizenden verstuurd. Gevoelens en gedachten die mensen met elkaar wilden delen werden achterop de kaart geschreven. Dit album bevat unieke beelden van Amsterdam, waaronder het Paleis voor Volksvlijt, draaiorgels, klassieke trammetjes, venters, flanerende mensen en slechts hier en daar een auto. Een groot aantal kaarten laat grachtjes zien als de Palmgracht, Lindengracht of Rozengracht, toen ze nog niet waren gedempt. Het wordt wel eens vergeten, maar water is het meest karakteristieke deel van oud-Amsterdam. Vanaf de negentiende eeuw zijn er helaas nogal wat grachten gedempt. Van de elf grachten in de Jordaan die parallel aan elkaar lopen, zijn er zes gedempt. De laatste jaren wordt wel vaker geroepen om die ingrepen van destijds te herzien. Het zou mooi zijn als er om te beginnen tenminste één stukje gracht in ere wordt hersteld. Een fluitje van een cent is namelijk het terugbrengen van het stukje Lijnbaansgracht, dat loopt onder het Kleine-Gartmanplantsoen. Ook wat nu de Falckstraat heet zou eenvoudig weer open gegraven kunnen worden. De straat maakte tot 1870 deel uit van de Achtergracht, die de Reguliersgracht met de Amstel verbond en daarvan resteert alleen het gedeelte dat loopt van Frederiksplein tot aan Amstel. Uit die nostalgische verzameling prentbriefkaarten is bij deze column een kaart van een grachtje afgedrukt. Vermoedelijk is het beeld uit de jaren vijftig en laat een winters tafereel zien. We maken er een puzzel van. Weet iemand onder de lezers of lezeressen welke gracht er is afgebeeld? Onder de goede inzenders wordt een gesigneerd exemplaar van ‘Wonen in een Amsterdams grachtenhuis’, geschreven door bovengetekende verloot. Oplossingen naar hanstulleners@zonnet.nl of per reguliere post naar de Spinhuissteeg 2, 1012 CJ Amsterdam. Volgende week wordt het goede antwoord bekend gemaakt en de winnaar of winnares.  

Bijschrift bij de foto: Het meest karakteristieke van oud-Amsterdam is het grachtengebeuren. Aan de lezers en lezeressen wordt de vraag gesteld welke gracht hier afgebeeld.