Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 607
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 23 april 2014

Het voorjaar - hartelijk welkom - is bij uitstek de gelegenheid iets te schrijven over de groenvoorziening in oud-Amsterdam. Het meest in het oog springend zijn de bomen langs de grachten. Uit historische documenten weten we dat Amsterdammers rond 1600 hiermee zijn begonnen. Klinkt vanzelfsprekend, maar in Europa was het destijds uniek. De belangrijkste groenvoorziening van de oude stad vormen echter de 26 zogeheten keurblokken, vooral te vinden achter de historische huizen van de Keizers- en Herengracht. Van deze groene longen is helaas weinig te zien, behalve tijdens de Open Tuinendagen op vrijdag 20 juni, zaterdag 21 juni en zondag 22 juni. In dat weekend zijn ongeveer 25 historische tuinen opengesteld. Op 4 april 2014 kreeg oud-Amsterdam er een bijzondere en sfeervolle plek bij, namelijk de Hoftuin. Dit groene paradijsje bevindt zich achter het monumentale Corvershof uit 1723 en was altijd bekend als stadstuin ‘Amstelhoven’. Het geheel is nu toegankelijker gemaakt door het aanbrengen van een ingang aan Nieuwe Herengracht 18a en ook één aan de Weesperstraat. Dwars door de tuin is een pad aangelegd met aan beide kanten platanen, waardoor er vanaf de Weesperstraat naar de achterkant van het oude besjeshuis uit 1683 – nu in functie als museum Hermitage Amsterdam - kan worden gelopen. In de tuin bevindt zich een hedendaags glazen paviljoen - om half acht ’s morgens kunt u er al terecht tot ’s avonds 19.00 uur - met een zonnig terras waar het aangenaam vertoeven is. De Hoftuin is bezit van de Protestantse Diaconie Amsterdam, dat ook nog eens met een twintigtal  ondernemers is gevestigd in het monumentale Corvershof uit 1723. Langs het groene pad bevinden zich tien opnieuw geplaatste kroonlantaarns, gerealiseerd en betaald door de Stichting Heijmeijer van Heemstede. Oprichter van deze stichting is de immer actieve – en koninklijk onderscheiden – mevrouw Dorothy Beynes, die zich al sinds 1996 met haar stichting richt op herstel van het historisch aanzien van de binnenstad. Met haar doortastendheid kreeg ze ook dit weer voor elkaar.  Zo is de hoftuin een ideale plek voor een ontmoeting of een beetje rust en inspiratie. Met dank aan Paul van Oosten, algemeen secretaris van de Protestantse Diaconie Amsterdam voor dit hemelse plekje!

Bijschrift bij de foto:
Het toch al redelijk groene oud-Amsterdam heeft er sinds kort een groene oase bij. Achter het statige Corvershof uit 1723 ligt een min of meer toegankelijke tuin, waar het aangenaam vertoeven is.