Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 605
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 16 april 2014

Traditioneel is een historisch plein in oud-Amsterdam een open, niet-bebouwde ruimte zonder niveauverschil, auto- en parkeervrij en voorzien van een historische bestrating - geen asfalt dus - met bij voorkeur een aantal bomen.
Pleinen waar al de nodige zorg aan is besteed, zoals de Westermarkt, het Spui, het Amstelveld, het Haarlemmerplein en de Herenmarkt functioneren dan ook prima. Leidseplein en Frederiksplein wachten echter met smart op een zogeheten kwaliteitsimpuls. Over de Noordermarkt uit 1613, gedrapeerd rond de monumentale Noorderkerk uit 1622, valt ook niet veel te klagen. Dit sfeervolle plein heeft twee goedlopende marktdagen. De lapjesmarkt aan de Westerstraat op maandagochtend was er al en als uitloop hiervan ontstond vroeg in de jaren 80 de rommelmarkt op het genoemde plein. In 1987 kwam er op zaterdag de biologische boerenmarkt bij. Deze markt bestaat alweer meer dan een kwart eeuw en het aantal kramen is intussen gegroeid van acht naar 31. Naast het gebruikelijke aanbod van kaas, brood en groenten is er veel lekkers te vinden, zoals suikervrije jams, vers vlees en vis met keurmerk, culinaire paddenstoelen, versgebakken crêpes, maar ook olijven en tapenades. Onlangs ontstond er enig rumoer, omdat een bloemen- en plantenkweker en een verkoper van Italiaanse delicatessen geen biologische producten zouden verkopen. Na een uitspraak van het marktwezen mogen de ondernemers uiteindelijk toch op de markt blijven staan. Minder geslaagd is het feit dat de bestelbusjes en auto’s van de marktkooplui pontificaal achter de kraam gezet worden. Daarmee wordt meteen een deel van het historische plein in beslag genomen en op een drukke dag is er soms geen doorkomen aan. Op het Spui hebben ze dit beter geregeld. Voor de kunstmarkt op zondag en de boekenmarkt op vrijdag moeten de handelaren ook laden en lossen, maar de auto’s worden netjes elders geparkeerd. Als de auto’s van de Noordermarkt zouden verdwijnen – bijvoorbeeld in de parkeergarage Willemspoort onder het Haarlemmerplein – wordt de markt meteen een stuk ruimtelijker en overzichtelijker. Meer ruimte voor bezoekers die soms van ‘heinde en verre’ komen om te snuffelen en slenteren. Daarna is het tijd voor koffie met een stuk huisgemaakte appeltaart met slagroom bij Winkel op de Noordermarkt 43. Niet te versmaden!