Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 604
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 9 april 2014

Ooit liep er zelfs rails ten behoeve van de paardentram over de Dam en nog niet eens zo lang geleden stonden er touringcars vlak vóór het Koninklijk Paleis. Het blijft een plein van de Amsterdammers en dat betekent kermis, poppenkast, levende standbeelden, boekenmarkten twee keer per jaar en ‘duiffies’ voeren. Zo behoorde ook het midden-17e-eeuwse paleis ooit aan de Amsterdammmers, maar begin 19de eeuw kwam daar verandering in, toen Lodewijk Napoleon het zich liet aanbieden. Uit die tijd stamt ook het balkon op de hoofdverdieping dat de Fransen aanbrachten. Waar ooit ambtenaren werkten en gildes hun kamers hadden, bevinden zich nu de vertrekken van gasten van het koningshuis. Recentelijk is op de middenrisaliet – het gedeelte dat iets naar voren steekt - het  timpaan met marmeren beeldhouwwerk schoongemaakt. De Amsterdamse stedenmaagd hangt er weer fris bij en sommige attributen zijn prachtig verguld.
Veel indruk maakt dat allemaal niet op Amsterdammmers, de fiets wordt gewoon tegen het gebouw aangezet en de steigers van het gerestaureerde monument waren nog niet weg of wildplassers beschadigden de poreuze stenen door hun urine. Tot er een adequate oplossing is gevonden zullen we het met de weinig flatteuze hekken moeten doen. Eerst de fietsen stelselmatig verwijderen en dan een permanente vorm van bewaking instellen? Wilde ideeën om een gracht rond het paleis aan te brengen of het onder stroom zetten van de paleismuren hebben het niet gehaald en ook de aanbesteding in 2013 onder architecten heeft niet veel opgeleverd. Een fraaie afscheiding of wachters in een hokje, het zou de chroniqueur wel wat lijken. Al doet een ceremonie met het wisselen van de wacht het als toeristische attractie vast erg goed, zoiets past niet echt bij de Dam. Bovendien is de koninklijke familie er zelden. Wat dat betreft kan het paleis misschien meer gebruikt worden door Amsterdammers zelf. Er zouden concerten gegeven kunnen worden.  Rijksgebouwendienst, de eigenaar heeft het er blijkbaar maar moeilijk mee, want er zit niet veel schot in de zaak. ‘Het is dweilen met de kraan open’ zei de agent over het tegenhouden van fietsers die in de Paleisstraat door rood licht rijden. Het wordt tijd dat één van de belangrijkste monumenten van de stad een optimale uitstraling krijgt als de huiskamer van ons land.