Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 602
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 19 maart  2014   

Bibliotheken zijn prettige plekken om van stilte te genieten en wat te overpeinzen. Het is bijna moeilijk voor te stellen hoe het is om zonder deze oases van rust te leven in de hedendaagse hectiek. Onlangs bracht de chroniqueur een bezoek aan de Cuypersbibliotheek van het Rijksmuseum, volgens kenners één van de mooiste kunsthistorische bibliotheken ter wereld. De vermaarde fotografe Candida Höfer maakte een fotoboek over bibliotheken, getiteld Libraries en liet de Cuypersbibliotheek uit 1885 zelfs op het omslag zetten.
Het is bijna ondenkbaar, maar vlak voor de grote renovatie van het Rijksmuseum waren er serieuze plannen om dit monumentale onderdeel als bezoekerscentrum in te richten en de boekenverzameling als geheel te huisvesten in het nieuwe studiecentrum, dat is opgetrokken tussen hoofdgebouw en de ‘Teekenschool’. Dat is gelukkig niet doorgegaan en de man of vrouw die het dwaze plan bedacht, heeft vast een enkele reis Verweggistan gekregen. De studie- en leeszaal zijn in zijn oude glorie hersteld en zelfs de oorspronkelijke decoraties zijn gehandhaafd. Langs drie wanden verrijzen kasten met duizenden boeken, verdeeld over drie gaanderijen boven elkaar. In de hoek van de imposante ruimte staat een slanke, gietijzeren wenteltrap die de bezoeker toegang verschaft tot dit boekenparadijs, waar de boeken zijn opgeborgen achter vilten flapjes tegen het stof. De bibliotheek omvat ongeveer 450.000 banden met een jaarlijkse aanwas van gemiddeld 10.000 boeken, veilingcatalogi en tijdschriften. Net voor het betreden van dit heiligdom is er een zaal met o.a. de beroemde Altlas uit 1649 van Wilem Janszoon Blaeu (1571-1638). De atlas bestaat uit 12 delen en speciaal voor deze uitgaven is er een meubelstuk voor gemaakt. Voorheen kon de bibliotheek alleen op afspraak worden bezichtigd, maar vanaf de heropening van het museum is deze gewoon voor het publiek toegankelijk. De bijna plechtige sfeer die de bezoeker in deze boekenhemel aantreft is er één uit vervlogen tijden, maar desondanks heeft de moderne techniek ook hier zijn intrede gedaan in de vorm van iPads en het gebruik van internet.
Terwijl even verderop honderden toeristen zich langs de kunstschatten schuifelen, komt de liefhebber van het boek hier ogen te kort bij het zien van al deze schatten. Het is iets om stil van te worden.

Bijschrift: Eén van de meest interessante bibliotheken van Amsterdam is de bibliotheek van het heropende Rijksmuseum. Ongeveer 450.000 boeken wachten op lezers en lezeressen.