Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 599
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 19 februari  2014  

Met 47 stuks is Amsterdam de belangrijkste hofjesleverancier van deze moerasdelta. Nog altijd spreken deze sfeervolle, vaak verborgen, plekken in de stad tot de verbeelding. Zou er in onze tijd, waar steeds meer wordt bezuinigd op de zorg voor ouderen, niet een filantroop zijn die ervoor voelt om een hedendaags hofje te stichten? De chroniqueur had het graag zelf gedaan, maar bij gebrek aan pecunia biedt hij zich desnoods aan als regent – liefst in historisch kostuum met pruik! Zonder gekheid, over het hofjeswezen in Amsterdam is al veel gepubliceerd. Sinds kort kan er een uitstekende monografie over het Sint-Andrieshofje aan de Egelantiersgracht 105-141 aan worden toegevoegd, geschreven door Annemarie Vels Heijn. In 2013 was het precies 400 jaar geleden dat de rijke, katholieke Jan Jansz Oly het stuk land kocht waarop het Andrieshof werd gebouwd, dat in 1617 in gebruik werd genomen. In de begintijd woonden er 66 dames en deze bewoonsters genoten “vrije woning, alsmede een toelage, die door het Bestuur wordt bepaald”, aldus het reglement. Na een renovatie in 1873 wordt het aantal dames teruggebracht tot de helft. De kapel, die nog herinnerde aan het Roomse verleden, werd bij een verbouwing in 1983 ontmanteld en omgetoverd tot twee verdiepingen met woningen. Zo belanden we in de tegenwoordige tijd, waarin nog ‘slechts’ 21 bewoonsters op het hof wonen en daarvoor gewoon huur betalen. Prettig om op een frisse februarimiddag het hofje binnen te wandelen en te worden overvallen door een verstilde schoonheid. Het is alsof je met een tijdcapsule in de 17de eeuw bent beland. De gang naar het hof is voorzien van fraaie Delftsblauwe tegels die in 1873 zijn aangebracht. Waar ooit de kapel was, hangt nu een gevelsteen met de tekst ‘Vrede sy met U’ plus het reliëf van een Christusfiguur. Er wonen nog steeds uitsluitend dames maar die hoeven, volgens het reglement, niet meer katholiek te zijn. Een bewoonster van een nabijgelegen hofje zei ooit: ‘Mag je wonen in een hofje, dan bof je’. Het warm aanbevolen boek kost € 17,50 en is o.a. te koop bij de winkel van het Begijnhof (te bereiken via de kapel) of in het onvolprezen Stadsarchief Amsterdam met zijn Stadsboekwinkel, Vijzelstraat 32.  

Bijschrift bij de foto:
Sinds kort bestaat er een belangrijke monografie over het Sint-Andrieshofje, Egelantiersgracht 105-141, geschreven door Annemarie Vels Heijn.