Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 597
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo 5 februari  2014

Amsterdam is behalve een monumentale, ook een stad met veel uitgevers en behoorlijk wat boekwinkels. Zijn historische huizen en boeken met elkaar te vergelijken? De chroniqueur van de oude stad heeft een grote belangstelling voor allebei, want eenieder kan er heerlijk in wegdromen. Eén van de grootste boekwinkels van de stad, Polare aan het Koningsplein, sloot vorige week dinsdag ‘tijdelijk’ haar deuren. Boekwinkels hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk. Verkoop via internet en de opkomst van smartphone en tablet doen het boekenvak geen goed. Kritiek op grote zaken als Polare is dat managers op kantoor bepalen wat er wordt ingekocht en dat zijn dan vooral boeken die goed verkopen. Kenners van het vak menen dat de consument verleid moet worden om een boek te kopen. Dat wonder, zeggen ze, vindt gewoon plaats op de winkelvloer en niet op kantoor achter de computer. In de stad zijn boekwinkels te vinden waar ze het anders aanpakken en met hen lijkt het beter te gaan. Liefde voor het vak, een eigenzinnige benadering en iets voor de klanten over hebben zijn dan belangrijke voorwaarden. Een kopje koffie serveren hoort daar ook bij. 
Mendo – een naam zonder betekenis - is gevestigd in Berenstraat nummer 11 en in 2002 opgezet door drie grafisch ontwerpers met een voorliefde voor mooie boeken. Het is smaakvol ingericht met een spiegelachterwand, waardoor de winkel groter lijkt. De zijwanden zijn bekleed met de ‘bakstenen van de winkel’ - zwarte boekruggen met de naam Mendo erop – het zijn er ongeveer 2000. Er worden uitsluitend boeken over creatieve onderwerpen als mode, fotografie, architectuur en grafisch ontwerpen verkocht. Deze bijzondere boekhandel is gespecialiseerd met een uitgekiende selectie van ± 600 titels. Kunstboeken vallen daar bijvoorbeeld niet onder, want daarin is de verscheidenheid, volgens de eigenaars, net iets te groot om het goed te kunnen bijhouden. Naast de fraaie presentatie, gaan ze bij Mendo prat op de persoonlijke benadering. Op die kwaliteit komt het in deze tijd aan en Mendo lijkt dat goed te hebben begrepen. Is dit type zelfstandige boekhandel, dat met enthousiasme in- en verkoopt, het antwoord op de malaise? Misschien moet de statige boekhandel aan het Koningsplein ook maar weer zelfstandig verder als Scheltema en terug naar de wortels van het boekenvak met vakbekwaam personeel dat de klanten uitgebreid kan informeren.   

Bijschrift bij de foto: 
Boekhandel Mendo is gevestigd op nummer 11 in de Berenstraat, één van de Negen Straatjes, en gespecialiseerd in boeken over mode, fotografie, architectuur en grafisch ontwerpen.