Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 595
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo 22 januari 2014    

De Oosterdokskade is eigenlijk een deel van de oude binnenstad geworden, waar het intussen bruist van de activiteiten. Belangrijke publiekstrekker is natuurlijk de Openbare Bibliotheek Amsterdam, maar direct ernaast ligt het in 2008 door koningin Beatrix geopende  conservatorium. Door de glazen gevel heeft het gebouw een open, uitnodigende uitstraling en het maakt nieuwsgierig naar wat er binnen zoal gebeurt. Mocht de lezer denken dat er voornamelijk toonladders worden gestudeerd, dan heeft u het mis. Het conservatorium beschikt namelijk ook over een grote concertzaal met ± 400 zitplaatsen, genoemd naar onze grote nog levende dirigent Bernard Haitink. Verder zijn er een jazz/popzaal genaamd Blue Note, de Sweelinck recitalzaal en een ruimte voor muziektheater. Van deze zalen wordt – getuige de concertagenda van de opleiding – druk gebruik gemaakt en elke muziekliefhebber kan deze optredens meestal gratis bijwonen. Van klassieke muziek tot latin en jazz, maar er worden ook regelmatig masterclasses en workshops gegeven. Kortom, er is van alles in de aanbieding. Dit door architect Frits van Dongen ontworpen gebouw is een opleidingsinstituut en muziekgebouw ineen.  Bovendien is het een culturele mengelmoes, want het conservatorium telt zo’n 1.100 studenten, waarvan 60% uit het buitenland afkomstig is! Wat de chroniqueur ook niet wist, is dat zich op de negende verdieping van het gebouw een prachtige bibliotheek bevindt met een uitgebreide collectie bladmuziek, een kleine 10.000 boeken over muziek, ook nog eens zoveel cd’s en ongeveer 24 meter kastruimte gevuld met muziek op vinyl. Verder nog een hele tijdschriftafdeling en een antiquariaat achter slot en grendel. De fraai liggende bibliotheek is tijdens werkdagen voor iedereen toegankelijk, maar alleen door studenten en docenten kan er geleend en geluisterd worden. Deze sympathieke, sfeervolle omgeving waar veel gemusiceerd, gelezen en geluisterd wordt, oogt voor een buitenstaander erg aangenaam, maar ook conservatoriumstudenten bevalt het er prima, er zijn nauwelijks uitvallers. Onlangs was te lezen dat studenten die tijdens hun studie gebruik maken van boeken, artikelen en andere bronnen uit de bibliotheek, beter presteren dan studenten die dat niet doen. Je zou haast denken dat studenten die daarnaast ook nog eens gepassioneerd muziek studeren, dubbel goed presteren. Welke wetenschapper doet daar eens onderzoek naar?      

Bijschrift bij de foto:
Voor de chroniqueur was het verrassend om er één te ontdekken, die hij niet kende. In het Conservatorium van Amsterdam bevindt zich een bibliotheek met een kleine 10.000 boeken.