Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 592
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 24 december 2013

Vrij recent bezocht de chroniqueur weer eens museum Willet-Holthuysen. Dit 17de eeuws dubbele huis werd in 1855 door de zeer vermogend koopman Holthuysen voor zijn gezin gekocht. Na de dood van haar ouders erfde dochter Louisa huis en inboedel. Samen met haar echtgenoot Abraham Willet heeft zij het tot haar dood in 1895, bewoond. Onder voorwaarde dat het voor publiek zou worden opengesteld, heeft zij alles aan de stad Amsterdam nagelaten. In zijn onvolprezen Historische Gids van Amsterdam schrijft mr. H. F. Wijnman dat het testament van mevrouw Willet ‘verscheidene, moeilijk uitvoerbare bepalingen’ bevatte. Misschien is dat de reden dat door de jaren heen beslissingen zijn genomen die afwijken van de oorspronkelijke inrichting. Daar wilde men bij het museum verandering in brengen en de huidige conservatoren maakten ambitieuze plannen. In een aantal vertrekken wordt de sfeer van het schenkende echtpaar teruggebracht. Per slot van rekening beschikken ze over de hele inboedel, kunstcollectie en foto’s als referentie. Intussen zijn verschillende kamers klaar; bibliotheek en slaapkamer zullen nog een metamorfose ondergaan. Tot eind december zijn keuken, eetkamer en balzaal in 19de eeuwse kerstsfeer gehuld. In de antieke keuken liggen pakjes die zouden zijn bestemd voor ‘armen en hulpbehoevenden’. Verder staat in de balzaal een kerstboom met niet-ingepakte cadeau’s eronder. Dat was gebruikelijk en het laat goed zien wat er zoal aan cadeau’s werd gegeven. Het museum toont in deze winterse periode ook een selectie miniatuurzilver uit de collectie van het Amsterdam Museum, waar het deel van uitmaakt. Kerstsfeer of niet, dit stadspaleisje blijft de moeite van een bezoek meer dan waard. Er zijn drie lagen van het huis te bezichtigen en vergeet vooral niet de keurtuin te bekijken. Deze in 1972 voor ƒ 250.000 gereconstrueerde tuin is één van de fraaiste van de stad. Zoals de tuin er nu bij ligt – met ook nog twee beelden van Jan van Logteren – zullen keurtuinen, ook wel buitenzalen genoemd, er uit hebben gezien. Met een laagje sneeuw erop was de kerstsfeer compleet geweest. Maar ook zonder dat extraatje wenst de chroniqueur alle lezers fijne Kerstdagen en hopelijk treffen we elkaar opnieuw in 2014.  

Bijschrift bij de foto:
Het kleine, maar fijne Museum Willet-Holthuysen bevindt zich in een laat-17de-eeuws dubbel huis met een groot aantal ingerichte stijlkamers. Sommige, zoals de balzaal uit 1865, zijn in kerstsfeer gehuld.