Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 590
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 11 december 2013  

Bij het fotograferen van een monumentaal interieur komt meer kijken dan het simpelweg vastleggen van wat je ziet. Een goede opname is een optimale en vooral sfeervolle weergave van de werkelijkheid. Daarbij wordt zorgvuldig op een aantal punten gelet: vanuit welke hoek wordt gefotografeerd, gebruik van dag- of kunstlicht en vooral géén rommel, want dat leidt maar af. Fotograaf Arjan Bronkhorst verstaat die kunst en bewijst het met de uitgave ‘Grachtenhuizen’, dat kan worden gezien als een waardig afsluiter van het feestelijke 400 jaar grachtengordel. In één jaar tijd heeft hij dertig grachtenhuizen met belangrijke interieurs vastgelegd. Op de paginagrote kleurenfoto’s is goed te zien dat hij met een scherp oog kijkt naar die historische huizen en de smaakvolle, vaak bijzondere interieurs. Bronkhorst richt zijn aandacht nu eens op bijzondere details, zet dan bewoners pontificaal in hun interieur of verschaft een doorkijkje middels een geopende deur.
Auteurs Marc van den Eerenbeemt en Koos de Wilt schrijven terecht dat de huizen nooit zijn neergezet met het oog op toekomstige bewoners. Toch zijn die er gekomen, maar uiteindelijk zijn ze net zo goed passanten. ‘De grachtengordel spreekt tot de verbeelding’, schrijft burgemeester Van der Laan in het voorwoord en hij moedigt ons aan weg te dromen bij de foto’s in het boek. Historische huizen binnen de grachtengordel zeggen ons blijkbaar iets over tijd en vergankelijkheid.
De bewoners (vaak ook eigenaars) komen in het boek zelf aan het woord en één van hen laat noteren er nooit meer weg te willen. De chroniqueur vermoedt dat de meesten onder hen er zo over denken. Dit soort huizen met die prachtige interieurs zijn meestal een eindstation wat betreft woningkeuze. Vreemd genoeg zag geen uitgever brood in het concept voor dit boek en dus besloot Bronkhorst het zelf uit te geven onder de naam Lectura Cultura Books. De fotografie is schitterend en de tekst – helaas met erg korte bijschriften - praktisch zonder inhoudelijke fouten. Dit standaardwerk ‘Grachtenhuizen’ heeft 416 pagina’s en kost 49,50 euro. Een ideaal geschenk voor de feestdagen en het is óók te bestellen via de speciale boekwebsite: www.grachtenhuizen.org Inderdaad, zo zag u de grachtenhuizen niet eerder!  

Bijschrift bij de foto:
Vrij recent is een lijvig boek verschenen, getiteld ‘Grachtenhuizen’. Deze 416 pagina’s tellende uitgave laat vooral historische interieurs zien.