Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 568
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 10 juli 2013

Het zou toch zo maar kunnen dat er over een aantal jaar over de ‘rode loper’ gewandeld kan worden van Centraal Station naar, uiteindelijk, de RAI. Weliswaar is voor het voetgangersgebied het eerder gekozen Chinese rode natuursteen – niet duurzaam en bovendien te duur – vervangen door een Spaanse grijze variant, maar de veelbesproken route krijgt een herkenbaar uiterlijk. Naar verwachting gaat de uitvoering komend najaar van start. Vermoedelijk zullen de medewerkers van Maison Descartes niet meer van de stadsboulevard gaan genieten, want in Parijs is besloten het pand Vijzelgracht 2-2a in de verkoop te doen. Dit voormalige ‘Waalen-Weeshuis’ en huidige thuisbasis van het Institut Français en het Franse consulaat aan de Vijzelgracht is sinds 1967 in handen van de Franse Republiek. Voor dit belangrijk historisch monument van architect Adriaan Dortsmann, werd de eerste steen gelegd in 1669. Twee stromen van protestantse vluchtelingen waren naar Amsterdam getrokken uit angst voor het Spaanse leger. Waalse weeskinderen werden als vreemdelingen beschouwd en konden niet worden opgenomen in de bestaande weeshuizen en zo stichtte de Waalse Kerk een eigen Walenweeshuis. Het voorname vierkante gebouw had twee ingangen: één als toegang tot het jongensweeshuis en oudemannenhuis, met de ander kwam men in het meisjeshuis en oude vrouwenhuis. In het Amsterdam Museum zijn verschillende schilderijen te zien met taferelen uit het dagelijks leven in het Hospice Wallon. Als monument is het bekend om de prachtige antieke keuken, de twee regentenkamers en de mooie siertuin. Helaas is er op dit moment sprake van achterstallig onderhoud. Ook de Fransen zijn aan het bezuinigen en bovendien hebben de werkzaamheden aan de NoordZuidlijn de omgeving minder aanzien gegeven. Dan is de eerst opkomende vraag: wat wordt de volgende bestemming voor dit pand? Voldoende tijd om over dit soort vragen van gedachten te wisselen is er op zaterdag 13 juli, als de chroniqueur tussen 11 en 13 uur een wandeling maakt om monumenten langs de NoordZuidlijn te bekijken. Er wordt gestart voor het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis tegenover het Centraal Station, prijs 10 euro. Opgave telefonisch, 020-6222213 of via e-mail, hanstulleners@zonnet.nl. Helaas kunt u na afloop nog niet de metro nemen.

Bijschrift bij de foto: De Franse vlag wappert enthousiast aan de gevel van Maison Descartes, Vijzelgracht 2-2a, maar voor hoe lang nog?