Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 566
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 26 juni 2013

Op de hoek met de Heisteeg staat op Spui 18 een monumentenpandje met een 19de -eeuwse houten lijst. De onderkant bestaat uit een houten onderpui, die mooi gehouten is - een 19e-eeuwse houtimitatie met verf en vernis. Op de ramen zijn in oud-Hollands schrift de volgende teksten aangebracht. Links staat Amstel Bieren en de namen van de oude eigenaren, H. Mustert en H.H. Bos. Linksonder bevindt zich een steen met een vergulde tekst. Het pand bestaat al sinds 1670 en was van oorsprong een distilleerderij met proeflokaal. Goed om te weten dat ook in die tijd na afloop gewoon afgerekend diende te worden. In 1970 werd het café al eens gerstenatkampioen en in 2012 zelfs uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Het Amerikaanse Newsweek noemde het ooit – het kan niet op - één van de beste cafés in de wereld. Het is dan ook niet elke dag dat de cafébezoeker een biertje drinkt in een nationaal historisch monument. Met een omzet van zo’n 600.000 glazen bier per jaar valt er dan ook weinig te klagen. Het grote geheim van café Hoppe – want daar gaat deze column over - is dat er nooit iets verandert. Er ligt nog steeds zand op de vloer, er is geen muziek te horen en het bier komt uit een tap in de muur. Het café wordt ook wel de ‘zandbak’ of de sta-Hoppe genoemd, want het merendeel van de clientèle neemt staande in. Dit in tegenstelling tot het café ernaast –Spui 20 - waar het merendeel van de klanten zit. Deze zit-Hoppe dateert uit 1938.
Het gaf veel opschudding toen café Hoppe in 2005 plots van eigenaar verwisselde, maar aan het monumentale interieur is nadien ook weer niets veranderd. Zal het café - met ook nog een ingang aan de Heisteeg voor nog een discretere toegang - er over pakweg 100 jaar nog zo bijstaan? Op zaterdag 29 juni maakt Hans Tulleners een wandeling langs historische cafés, prijs 10 euro. De start van de wandeling is voor het Noord-Zuid Holandsch Koffiehuis tegenover het Centraal Station. Opgave telefonisch, 020-6222213 of via e-mail, hanstulleners@zonnet.nl.
Café Hoppe - waar ooit de politieke partij D66 werd opgericht - is het levende bewijs dat er in het leven veel verandert, behalve het nuttigen van bier, borrels, jenevers en andere nattigheden. Proost!

Bijschrift bij de foto: Eén van de belangrijkste historische cafés met een bewaard gebleven historisch interieur is café Hoppe,, Spui 18.