Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 562
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 29 mei 2013  

Een wandeling door Joods Amsterdam? De eerste Joodse mensen trokken al in de 16de eeuw vanuit Spanje en Portugal naar Amsterdam, later gevolgd door Oost-Europese Joden. Voor de oorlog leefden er ongeveer 80.000 joden in de stad; vandaag de dag zijn dat er zo’n 20.000.
Er zijn dan ook nog genoeg gebouwen en monumenten te vinden die herinneren aan de joodse cultuur en bedrijvigheid. Denk aan de Bijenkorf – en onder haar vleugels de eerste HEMA in de Kalverstraat - de Bonneterie, hotel Schiller en café De Kroon op het Rembrandtplein, Sal Meijer op de Nieuwmarkt en ook de Winkel van Sinkel – ‘In de Winkel van Sinkel is alles te koop’ - het eerste warenhuis van Nederland op de Nieuwendijk. Zelfs de opmars van Venz hagelslag is ooit in de stad begonnen op de Plantage Muidergracht 155. Kortom, teveel om op te noemen! Plekken waar de Joodse geschiedenis bijna tastbaar wordt, zijn vanzelfsprekend Huis de Pinto, het Joods Historisch Museum, de Hollandse Schouwburg, het gebouw van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers in de Henri Polaklaan en, zonder twijfel, de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein 3. De opmerkelijk goed bewaard gebleven ‘snoge’ werd ontworpen door Elias Bouman en tijdens een feestelijke bijeenkomst op 2 augustus 1675 ingewijd. Twee eeuwen was het ook nog eens de grootste synagoge in de wereld. De snoge staat op palen in het water en voor het nodige onderhoud kan men er met een bootje onderdoor. Ook inwendig is het – ondanks de restauraties in de afgelopen eeuwen – niet aangetast. De laatste grote restauratie kostte bijna 10 miljoen euro en de officiele opening vond plaats op 20 december 2011 in aanwezigheid van prinses, voormalig koningin, Beatrix. De forse geelkoperen kroonluchters zijn ook gerestaureerd en 1000 kaarsen zorgen vormen de enige verlichting! Speciaal voor lezers van Stadsblad de Echo is er op zondag 2 juni a.s. tussen 11 en 13 uur een wandeling door Joods Amsterdam. U kunt zich zowel telefonisch (020-6222213) als per e-mail (hanstulleners@zonnet.nl) opgeven. Er wordt gestart bij het beeldje van Anne Frank op de Westermarkt en voor 10 euro wandelt u mee van ‘Sinkel naar Synagoge’!  

Bijschrift bij de foto:
De vloer van de Portugese Synagoge is van grenen en volgens oud-Nederlands gebruik wordt fijn zand gestrooid om stof, vuil en vocht op te nemen.