Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 560
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 15 mei 2013

Monumentenkenners strijden al jaren voor authenticiteit, maar hoe zou het toch komen dat er buiten die kring zo lang nogal lacherig over werd gedaan? Gelukkig is die tijd voorbij en zelfs het omgekeerde is nu het geval: authenticiteit wordt gekoesterd. Een vleugje late romantiek?
Een mooi voorbeeld hiervan is te vinden op de Haarlemmerdijk. Het zal de echte Amsterdammer toch bekend zijn dat de Haarlemmerdijk volgt na de Haarlemmerstraat? De laatste begint bij het Singel en na de brug over de Korte Prinsengracht wordt het de Haarlemmerdijk. Op nummer 169, vlakbij bioscoop The Movies staat een winkel-woonhuis met drie bovenwoningen uit ± 1905, gebouwd in de Jugendstilperiode. Op de begane grond – slechts 2,5 meter breed - was lange tijd een paardenslagerij gehuisvest en bij een slagerij horen betegelde wanden, hier dus met Jugendstilmotief. Oude foto’s - in het archief van de chroniqueur - laten zien dat de gevel ooit in zwart en blauw is geschilderd en het portiek bevatte een fraai, origineel tegeltableau. Op diezelfde foto’s is duidelijk sprake van een voorhuis plus binnenwand met daarachter een opkamer en een onderhuis. De wanden in het voorhuis waren dan wel met gipsplaat afgetimmerd en de originele tegeltableaus weggestopt, maar in ieder geval bewaard gebleven! Bij de recent uitgevoerde verbouwing kwamen de tegels – het is een wonder - weer tevoorschijn. Helaas moest de binnenwand er aan geloven, authenticiteit kent blijkbaar grenzen! Het bracht de winkel wel meer bruikbaar vloeroppervlak en daar zal de huidige huurder – INFNTI fashion, wellbeing, lifestyle shop – veel plezier van hebben.
Helaas was het tegeltableau in het portiek er door een vorig eigenaar al uitgesloopt, maar er werd hard aan gewerkt om de gevel van het pand er weer ‘Jugendstil’ uit te laten zien. Weliswaar wordt het begrip ‘autenthiciteit’  hier enigszins opgerekt, want – voor de oplettende kijker - niet alle details aan de pui zijn origineel. Misschien liggen authenticiteit en sfeer hier meer in elkaars verlengde. In 2012 werden Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk nog verkozen tot de leukste winkelstraat van Nederland en is nu verrijkt met INFNITI, dat ‘een inspirerende mix van mode, accesoires, verzorgingsproducten en interieur items’ biedt. Neem zelf eens polshoogte en intussen niet vergeten die historische tegels te bewonderen. De slager hoeft u er niet langer bij te denken.
 
Bijschrift bij de digitale foto: Op de Haarlemmerdijk 169 zijn de Jugendstiltegels bewaard gebleven. Jolanda Doolaard heeft hier een fashion, wellbeing, lifestyle shop.