Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 557
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 24 april 2013    

Tulpen en Amsterdam zijn, al was het vanwege één bekende meezinger die in het geheugen van elke Amsterdammer is gegrift, met elkaar verbonden. Van oorsprong weliswaar geen oer-Hollands product, maar hier in de 16de eeuw wel met veel enthousiasme binnengehaald. En dat handel drijven diep in onze genen zit, blijkt wel uit het feit dat er zelfs een punt is geweest dat er voor één tulpenbol zesduizend gulden werd betaald. Voor een grachtenpand werd in die tijd hetzelfde bedrag betaald! Ondanks of dankzij alle gekte heeft deze tulipan (dat tulband betekent) het toch maar tot nationaal symbool gebracht. De tulp staat tegenwoordig vooral op tafel in de huiskamer en is volgens de organisatie van de Tulpen Dagen Amsterdam nauwelijks nog te zien in het straatbeeld. Of ze daar ooit ook deel van heeft uitgemaakt is de vraag. De Tulpen Dagen Amsterdam brengt daar in ieder geval verandering in. Was de Dam op 19 januari jl. één dag al een tulpenveld, gedurende de maand april zijn ze langs een bepaalde route volop te zien. Wie bijvoorbeeld het Museumplein bezoekt, kan ze daar nog steeds bewonderen. In grote sierlijke bakken staat een keur aan kleurige tulpen, klaar om door gretige toeristen te worden gefotografeerd.
In het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 april is bovendien een vijftiental, grotendeels particuliere, tuinen met tulpen opengesteld voor het publiek tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Een initiatief dat eveneens deel uitmaakt van de Tulpen Dagen en valt binnen het kader 400 jaar grachtengordel in Amsterdam. Onder de 15.000 (!) stuks zijn veel historische tulpen te bewonderen en die laten zich niet onbetuigd. De elegante en soms zelfs mysterieuze vormen zijn wel een verschil met onze, strak vormgegeven, hedendaagse tulp van de bloemenstal op de hoek. In de prachtige keurtuin van Museum Van Loon – Keizersgracht 672 - was het resultaat al de hele maand te zien. Komend weekend is dit museum behalve startadres van de wandeling ook de plaats waar voor € 12,50 een passe-partout kan worden gekocht. Naast de tuinen van een aantal kleine grachtenmusea zoals het Tassenmuseum, Museum het Grachtenhuis en Willet- Holthuysen, kunt u er vijftien tuinen mee bezoeken. Opnieuw een gelegenheid voor een prachtige voorjaarswandeling langs, ongetwijfeld, fraai gedecoreerde tuinen. Als de lente komt, dan stuur ik jou …  

Bijschrift bij de foto:
Op de Tulpen Dagen van zaterdag 27 en zondag 28 april zijn 15 grotendeels particuliere tuinen opengesteld. Er kan ook nog een tijdje een wandeling gemaakt worden langs tulpen geplaatst in bakken op straat, zoals hier op het Museumplein.