Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 553
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 27 maart 2013

In het jubeljaar zal er vast nog wel het een en ander verschijnen over 400 jaar grachtengordel. Boeiend is vooral als een buitenstaander zijn of haar kijk op de Amsterdamse binnenstad geeft. Fotograaf Cris Toala Olivares werd door de Nederlandstalige versie van het blad National Geographic gevraagd om wat foto’s te maken en beide partijen raakten enthousiast na het zien van de eerste resultaten. Vervolgens maakte Olivares in een jaar zo’n 5000 foto’s en selecteerde ‘slechts’ 17 stuks voor een expositie in – waar anders – museum het Grachtenhuis aan Herengracht 386. Dit particuliere museum is gevestigd in een prachtig pand uit 1664-1665 van Philips Vingboons. Op de hoofdverdieping zijn een aantal stijlkamers. Eén daarvan heeft zelfs nog grote beschilderde behangsels van niemand minder dan Jurriaan Andriessen. Op de volgende verdieping is – heel toepasselijk en het bekijken waard – een multimediale tentoonstelling te zien over het tot stand komen van de grachtengordel. Leuk is ook om het eigenlijke huis ter grootte van een poppenhuis te zien. Op de hoofdverdieping zijn nu tot 2 juni 2013 de grote kleurenfoto’s van Olivares te bewonderen. Toegang tot het museum - een fraai gerestaureerd dubbele pand met moderne keurtuin – is 12 euro (8 euro online, stadspas gratis) en is, behalve maandag, alle dagen open van 10-17 uur.
Een aantal foto’s is natuurlijk ook te bewonderen bij het artikel ‘Leven aan de gracht’ van journalist Jeroen Jutte. ‘De lommerrijke binnentuinen “de groene longen van de stad” zijn een van de best bewaarde geheimen van de grachtengordel’, stelt hij. Helemaal waar en toch kunnen alle Amsterdammers jaarlijks – dit keer op 14, 15 en 16 juni a.s. - een groot aantal tuinen bewonderen tijdens het Open Tuinenweekend! Het artikel verhaalt over de grachtengordel, dat na 400 jaar nog steeds het ‘pronkstuk’ van Amsterdam is. Wist u dat continu vijf boten de grachten bevaren om drijfvuil te verwijderen? Of dat bij het graven van de grachten talloze ‘gastarbeiders’ uit ons omringende landen betrokken waren? Amsterdam blijkt altijd een immigratiestad te zijn geweest. Op het omslag staat een sfeervolle foto van café ’t Papeneiland op de hoek Brouwersgracht/Prinsengracht. Deze historische kroeg - nog bekender geworden door een ‘spontaan’ bezoek van Bill Clinton - symboliseert goed hoe gemoedelijk het leven aan de Amsterdamse grachten is. Het blad is te koop voor €5,25 maar haast u, want deze bijzondere uitgave raakt snel uitverkocht!

Bijschrift bij de foto: reclame voor het maartnummer van het blad National Geographic op een peperbus vlak voor museum het Grachtenhuis.