Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 552
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 13 maart 2013

Het Rokin heeft altijd een zekere allure gehad. Al in 1564 werd het ’t Rockin genoemd, waarmee de kade werd aangeduid, die was aangelegd aan de westkant van wat toen nog de Amstel was. Voor dat doel moesten panden die tot bij het water stonden ‘inrukken’. In de 17e eeuw gaat het Rokin heten. Het gedeelte tussen Dam en Spui is in 1936 gedempt en lange tijd werden hier bankzaken gedaan, kunst verkocht en er was chique middenstand te vinden. Sinds 2003 – het kan de lezer niet zijn ontgaan - vinden er de werkzaamheden ten behoeve van de Noord/Zuidlijn plaats. Zowel Maison de Bonneterie, sigarenhuis Hajenius als vele rijksmonumenten moeten nog even het geduld bewaren tot de rode loper wordt uitgerold en de straat zichzelf als ‘winkelboulevard’ kan hervinden.Maar het eerste teken van nieuw élan is er. In de voormalige Optiebeurs  op Rokin 65 is eind december 2012 de redactie van NRC Handelsblad en NRC Next neergestreken. NRC Handelsblad is ooit ontstaan uit een fusie tussen de Nieuwe Rotterdamse Courant en het Algemeen Handelsblad. Laatstgenoemde was in 1828 al gevestigd in een pandje op de hoek van de Nieuwezijds Voorburgwal en de Paleisstraat. Toen steeds meer kranten en tijdschriften kozen voor de Nieuwezijds, werd er zelfs gesproken van de Amsterdamse ‘Fleet Street’ (straat in Londen en centrum van de Britse pers).  De Optiebeurs – opgeleverd in 1987 - was destijds een ontwerp van Cees Dam. Ditmaal heeft hij op basis van het concept van (interieur)architect en meubelmaker Jaap Dijkman de buitengevel herontworpen. Dijkman koos voor volledige transparantie tussen stad en gebouw. Resultaat is een strak glazen gevel en een entree aan het Rokin zelf. Inwendig is het gebouw voorbeeldig verbouwd. Om ook hier alles open en transparant te houden is op de eerste en tweede verdieping 10 bij 10 meter vloer eruit gehaald. Er werken 250 journalisten plus 100 medewerkers. Op de begane grond is afgelopen week het NRC Restaurant Café geopend, dat van acht uur ’s morgens tot middernacht is geopend. Aangrenzend is een kleine boekwinkel en er is een debat - en vergaderruimte. Het zou de chroniqueur niet verwonderen als met de vestiging van NRC Handelsblad en NRC Next op deze plek meer kranten terugkeren naar de binnenstad. Niet op een industrieterrein, maar gewoon tussen de mensen. Welke andere krant durft de stap te wagen?

Bijschrift bij de foto: in de voormalige Optiebeurs aan het Rokin is nu de redactie van NRC Handelsblad/Next en NRC Restaurant Café gevestigd.