Columns

Voor Stadsblad de Echo schreef Hans meer dan 10 jaar een wekelijkse column met als titel 'Amsterdam omsingeld'. Belangrijk voor een monumentenkenner als Hans is dat de feiten kloppen en dus werd het stuk altijd grondig herlezen voor het naar de redactie ging. Er zitten er een aantal tussen waar hij trots op is, zoals het stuk over het terugvinden van een marmeren fontein, die was verdwenen uit een huis aan het Singel. Het fonteintje bleek te zijn gekocht door een nietsvermoedende restaurateur. Na een oproep in ‘Amsterdam omsingeld’ kon het weer op zijn oorspronkelijke plek worden opgehangen. De samenwerking met Stadsblad de Echo werd helaas gestopt, maar een groot deel van de columns is hier terug te lezen. Eind 2017 is Hans gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Binnenkrant. Deze wijkkrant verschijnt vier maal per jaar en zijn column is getiteld ‘Thuis in d’Oude Stadt’.

Amsterdam omsingeld 550
Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 27 februari 2013

Het jubeljaar is voorzichtig, maar wel met twee boeiende tentoonstellingen van start gegaan. De eerste over Adriaan Dortsman in Museum Van Loon is hier al uitvoerig besproken en de tweede ‘Booming Amsterdam’ is sinds kort te zien in het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32. Tijdens de opening – een vrolijke happening op een winterse donderdagavond – werd meer gevierd dan alleen dit feit, want er was ook de feestelijke ingebruikneming van twee nieuwe entrees aan de voorkant van gebouw De Bazel. Naast de hoofdingang geeft de entree rechts toegang tot het café, dat ook nog eens is uitgebreid; links is er nu ook een snelle toegang tot de stadsboekwinkel met – uiteraard – vooral boeken over Amsterdam. Medewerker van het Stadsarchief Erik Schmitz gaf tijdens deze bijeenkomst een inleiding op de tentoonstelling, die een beeld geeft van het ontstaan van de grachtengordel. Er zijn originele kaarten, bouwtekeningen en stadsgezichten ingezet om het verhaal van dit unieke stuk Amsterdamse geschiedenis te vertellen. Om de groei van de stad nog maar eens te onderstrepen begint deze tentoonstelling met een reeks dikke registers met daarin ondertrouwakten uit 1613 en 1663 – de jonge stellen uit alle delen van het land en Europa hoopten op een mooie toekomst in deze stad. De fraaie, historische kaarten – trots bezit van het Stadsarchief – die vervolgens kunnen worden bekeken, brengen de aanleg van de grachtengordel prachtig in beeld. Bijzonder is ook de knap gemaakte animatie van Arno Beekman en Rudi Nieuwenhuis, dat in krap zes minuten de ontwikkeling van de grachtengordel tussen 1600 en 1700 schetst. Bij een feestelijk jaar horen bijzondere uitgaven en dus kreeg burgemeester Van der Laan twee kloeke, pas uitgebrachte, boeken aangeboden met de titel ‘Kaarten van Amsterdam’. In het eerste deel wordt de periode 1538-1865 in beeld gebracht en in het tweede deel komt 1866-2012 aan bod. Alles bij elkaar zijn ongeveer 1100 afbeeldingen in kleur opgenomen. Het Stadsarchief trekt jaarlijks ± 127.000 bezoekers en dat aantal blijft maar groeien. Het kan haast niet anders dan dat het aantrekkelijke tentoonstellingsaanbod de toeloop naar de Vijzelstraat heeft vergroot. Ook met ‘Booming Amsterdam’ gaat dat vast lukken. De tentoonstelling is tot 26 mei 2013 te bewonderen na betaling van 6 euro. U kunt alle dagen in het Stadsarchief terecht, behalve op maandag.
   
Bijschrift bij de foto: De tentoonstelling ‘Booming Amsterdam’ toont prachtige kaarten van Amsterdam; de hier afgebeelde kaart van Gerrit Drogenham uit ± 1700 is niet te zien.