Amsterdam omsingeld 542

Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 2 januari 2013

De donkere dagen van het jaar lenen zich uitstekend voor de uitgestelde klussen, opruimen en tussendoor wat terugblikken en vooruitkijken. In 2012 heette de stad de 800.000ste inwoner welkom, is het Stedelijk Museum – heeft u al kennis gemaakt met het café-restaurant in de ‘badkuip’ van architect Mels Crouwel? – eindelijk opengegaan en is de voormalige bibliotheek aan de Prinsengracht 587 omgetoverd in een hip klassehotel. Verder haalde men opgelucht adem toen op 1 december, na 2,5 jaar, een einde kwam aan het boren onder de oude stad ten behoeve van de Noord/Zuidlijn. De afstand bedroeg 6,2 km en in monumentenkringen was men vooral bezorgd om de Beurs van Berlage en de Munttoren. Verheugd reageerden monumentenzorgers op het nu toch eindelijk opgeleverde Blaauwlakenblok. De laatste fase van dit project betrof een aantal historische panden aan de Oudezijds Voorburgwal. Architect Vincent Smulders ontving er – terecht - de Geurt Brinkgreveprijs voor. Voorts werd de voormalige kapperzaak van Piet en Riet aan Raamsteeg 6 door monumentenzorg ‘als nieuw’ afgeleverd. Er mag nog wel eens worden vermeld dat particuliere fondsen enorm bijdragen aan het de restauratie van objecten in de oude stad. Zo financiert de Stichting Heijmeijer van Heemstede de restauratie van zes poortjes en is in 2012 o.a. de Walenpoort opgeleverd. Minder enthousiast werd gereageerd op het plan om de Oude Kerk om te vormen in een soort ‘kunsthal’ voor hedendaagse kunst. Over dit voorstel is het laatste woord vermoedelijk nog niet gezegd. 
Aan het eind van 2012 is een herdenkingsmunt – het grachtengordelvijfje - uitgebracht ter gelegenheid van de viering van 400 jaar grachtengordel, en dat brengt ons in 2013. Wat gaat komend jaar ons brengen? Naast heropening van het Rijksmuseum in april wordt het jubileum van de grachtengordel natuurlijk groots gevierd. In De Bazel wordt voorjaar 2013 een Nationaal Werelderfgoed Informatiecentrum geopend en in bepaalde kringen wordt gedacht dat het toerisme in het jubeljaar zelfs met 10(!)% zal toenemen. Hopelijk wordt nu dan ook gestart met het aanleggen van de Rode Loper, ofwel de route van de Noord/Zuidlijn maar dan bovengronds. In het Stadsarchief Amsterdam opent 15 februari de tentoonstelling ‘Booming Amsterdam’ over het ontstaan van de grachtengordel in de Gouden Eeuw en de chroniqueur van dit unieke stedelijke ensemble start op 21 maart a.s. een cursus, bestaande uit acht lezingen plus twee wandelingen over 400 jaar grachtengordel. Prijs per deelnemer is € 125 en u kunt zich zowel telefonisch (020-6222213) als per e-mail (hanstulleners@zonnet.nl) opgeven. Op www.amsterdam-inside.nl staat meer  informatie.
Het wordt vast en zeker een enerverend jaar voor de oude stad en de chroniqueur van het jongste werelderfgoed wenst de lezers van deze rubriek dan ook een feestelijk 2013.

Bijschrift bij de foto:  Vlakbij de Dam wonend, hier te zien met de jaarlijkse kerstboom, wenst de chroniqueur van de oude stad al zijn lezers een goed, gezond en spiritueel nieuwjaar.