Herstprogamma 2019

Wandelingen door Amsterdam, werelderfgoedstadWandeling langs tuinhuizen
Kleine buitenplaatsjes
Zondag 22 september, 11-13 uur
Start: Amstelveld
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
Met zijn ongeveer 200 ‘buitenhuisjes in het groen’ heeft Amsterdam de grootste collectie tuinhuizen van Nederland. De Amsterdamse tuinhuizen – ook wel de kleinste vorm van een buitenplaats genoemd – hebben geen eigen adres en zijn dus alleen toegankelijk na een wandeling door het voor- en achterhuis en de (keur)tuin. Er zijn tuinen met een diepte van 40 meter! Vandaag de dag hebben tuinhuizen diverse functies, zoals slaap- of logeerruimte, bibliotheek, studeer- en/of werkkamer, vergaderruimte, fotostudio, atelier of fitnessruimte. Gewone bewoning komt natuurlijk ook voor

Wandeling langs veerhuizen

Verzamelplaatsen van beurtschippers
Zondag 29 september, 11-13 uur
Start: Herenmark
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
Een veerhuis is oorspronkelijk een café, waar kon worden gewacht om te worden overgezet met een veerboot. Veerhuizen waren vooral plaatsen waar schippers - gestaag innemend - al kletsend stonden te wachten op een volgende vracht of beurt. Een veerhuis - meestal 17de-eeuws - is dus een verzamelplaats voor (beurt)schippers annex stadsherberg, tolhuis of koffiehuis/café. Vandaag de dag zijn er in Amsterdam nog tien veerhuizen bewaard gebleven.

 Wandeling langs historische restaurants
Eten op historische locaties
Zondag 6 oktober, 11-13 uur
Start: Rembrandtplein bij het standbeeld van Rembrandt
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
Zoals daar zijn: Amsterdam Museum, Poort van Cleve, de Palmboom, Restaurant Greetje (Peperstraat 23), de Waag op de Nieuwmarkt, d’Vijff Vlieghen, 1e Klas en de Koninklijke Wachtkamer op het Centraal Station; restaurant Kluis in de Haarlemmerstraat; De Koffieschenkerij in de Oude Kerk of de Supperclub op het Singel.

 Wandeling door de Negen Straatjes
Al vierhonderd jaar ambachtelijkheid
Zondag 13 oktober 2019, 11-13 uur
Start: Spui, onder de platanen
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
De negen straatjes zijn de Ree-, Harten-, Beren-, Wolven-, Oude Spiegel-, Run- en Huidenstraat. De Gasthuismolen-steeg en Wijde Heisteeg horen er ook bij. De straatjes verbinden de vier hoofdgrachten met elkaar. Het merendeel van de straatjes dateert in eerste aanleg uit het begin van de 17e eeuw. Er zijn hoofdzakelijk kleine, monumentale winkelhuisjes terug te vinden.

Wandeling langs de Gouden Bocht
Monumenten aan een pronkgracht met stadspaleisjes
Zondag 20 oktober 2019, 11-13 uur
Start: Koningsplein
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
Tijdens deze wandeling gaan we naar de Amsterdamse Herengracht, die 536 huizen telt. Ongeveer 85% van deze huizenpracht valt onder monumentenzorg. Aan de grotendeels 17e-eeuwse gracht zijn dat vooral 18e–eeuwse koopmanshuizen. We kijken naar het gedeelte tussen Leidse- en Reguliersgracht, de zogenaamde ‘Gouden Bocht’. Op dit voornaamste deel van de grachtengordel staan vooral dubbele huizen, die ook inwendig zeer de moeite waard zijn. Bij één van deze huizen zullen we naar binnen gaan.

 Wandeling door de Kalverstraat
Eén van de oudste straten van de stad
Zondag 27 oktober 2019, 11-13 uur
Start vóór de ingang van het Koninklijk Paleis, Dam
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
De Kalverstraat is met een geschiedenis van meer dan 600 jaar één van de oudste straten van Amsterdam. Een groot aantal winkelpanden valt onder monumentenzorg in de 500 meter lange straat. Er komen 12 stegen uit op de bekendste winkelstraat van Nederland.

Wandeling door de Haarlemmerbuurt

Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk
Zondag 3 november, 11-13 uur
Start: Haarlemmerplein
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
De Haarlemmerbuurt in oud-Amsterdam wordt min of meer in tweeën gedeeld door de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk. Het verlengde van deze straten is de Haarlemmerweg. De Haarlemmerstraat dateert uit 1593; de Haarlemmerdijk is uit 1613.De straat wordt ook nu nog gekenmerkt door een groot aantal monumentale winkelpanden.Er staan zowaar enige Jugendstilpanden tussen. Straat en dijk floreren nog steeds als winkelgebied. We zullen ook een ogenblik stil staan op het Haarlemmerplein met de in restauratie zijnde Haarlemmerpoort.

Wandeling langs de Leliegracht
Eén van de dwarsgrachten
Zondag 10 november, 11-13 uur
Start: Westermarkt
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)
De Leliegracht dateert uit 1613 en is één van de dwarsgrachten tussen de hoofdgrachten. Deze kleine gracht is in navolging van de Oude Leliestraat genoemd naar een huis ‘In de Witte Lelye’ op het Singel. Het grachtje loopt van Herengracht tot Prinsengracht en telt slechts 59 huizen. De huizen zijn gebouwd op kleinere kavels dan op de hoofdgrachten. Bijna alle historische grachtenhuizen op dat intieme grachtje zijn gerestaureerd. Particulieren en restaurerende instellingen hebben hiervoor gezorgd.