Zomerprogramma 2019

Wandelingen door Amsterdam, werelderfgoedstad


Langs veerhuizen
Verzamelplaatsen van beurtschippers
Zondag 7 juli 2019, 11-13 uur
Start: Herenmarkt
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

Een veerhuis is oorspronkelijk een café, waar kon worden gewacht om te worden overgezet met een veerboot. Veerhuizen waren vooral plaatsen waar schippers - gestaag innemend - al kletsend stonden te wachten op een volgende vracht of beurt. Een veerhuis - meestal 17de-eeuws - is dus een verzamelplaats voor (beurt)schippers annex stadsherberg, tolhuis of koffiehuis/café. Vandaag de dag zijn er in Amsterdam nog tien veerhuizen bewaard gebleven.

Langs koetshuizen
Stalgebouwen met hedendaagse functies
Zondag 14 juli 2019, 11-13 uur
Start: Herenmarkt
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

In het beschermde stadsgezicht van Amsterdam zijn nog ongeveer 300 koetshuizen terug te vinden. Die voorlopers van de garage hoorden vroeger altijd bij een hoofdhuis op één van de hoofdgrachten. Het merendeel van die stalgebouwen is terug te zien in straatjes, die parallel lopen aan de hoofdgrachten, te weten Kerkstraat, Langestraat en Reguliersdwarsstraat. Vandaag de dag hebben de ongeveer driehonderd historische koetshuizen allerlei functies.


Hofjes buiten de Jordaan
Rustiek wonen voor allenstaande dame
Zondag 21 juli 2019, 11-13 uur
Start: Amstelveld
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

Tussen 1600 en 1900 werden in de binnenstad 51 hofjes gesticht. Vandaag de dag zijn er nog 47 terug te vinden in Amsterdam. Met dit indrukwekkende aantal is de hoofdstad de belangrijkste ‘hofjesleverancier’ van Nederland. Veelal vermogende echtparen zonder kinderen of alleenstaanden hebben deze vroege vorm van bejaardenzorg gerealiseerd. De meeste hofjes zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven en worden nog steeds bewoond door bejaarde dames van onbesproken gedrag voor weinig geld. Het aantal hofjes dat bewoond wordt door studenten en andere jongeren groeit. Er zijn nogal wat hofjes die fraaie regentenkamers of schuilkerkjes hebben. Op de wandeling zullen we een aantal hofjes gaan bekijken.


Wandeling langs historische winkels
Monumentale winkelpanden
Zondag 28 juli 2019, 11-13 uur
Start: Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis tegenover het Centraal Station
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

Minder bekend zijn de monumentale winkelpanden. Dat zijn meestal gebouwen met een houten onderpui, waarachter zich de winkelruimte bevindt. Een kwetsbaar onderdeel van het vaak verbouwde winkelbestand is de winkel met een historisch interieur. Dat zijn er in Amsterdam ongeveer 40. Tijdens deze wandeling zullen we er een aantal van zien.


Wandeling langs historische cafés
Met bezoek aan monumentale interieurs
Zondag 4 augustus 2019, 11-13 uur
Start: I amsterdam Visitor Center (voormalig Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis) tegenover het Centraal Station
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

In oud-Amsterdam zijn nog een kleine 40 historische cafés te vinden met belangrijke interieurs. Er zijn zelfs nog proeflokalen uit de 17e eeuw. Een aantal van deze bijzondere historische interieurs is in de afgelopen jaren verloren gegaan. De nog bestaande etablissementen met hun karakteristieke interieurs zullen we gaan bekijken. We eindigen - erg toepasselijk - in een bruine kroeg.


Langs poortjes en stadspoorten
Het restaureren van de kleine meesterwerken van steenhouwers of metselaars
Zondag 11 augustus 2019, 11-13 uur
Start: Waag, Nieuwmarkt
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

Poortjes werden veelal aangebracht om de toegang tot gebouwen gemakkelijker te kunnen vinden. Het zijn vaak kleine meesterwerken van steenhouwers of metselaars. Kleur op beeldhouwwerk wordt niet geschuwd. Er zijn in Amsterdam slechts drie stadspoorten bewaard gebleven. De oudste is de Sint Antoniespoort uit 1488, die in 1617 werd omgebouwd tot waaggebouw. De Muiderpoort is uit 1769-1771 van stadsarchitect Cornelis Rauw. De Haarlemmerpoort werd geopend in 1840 en staat – ondanks verhuisplannen – nog steeds op het Haarlemmerplein. Op deze wandeling zullen we een groot aantal poortjes doorgaan.


Wandeling door de Haarlemmerbuurt
Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk
Zondag 18 augustus 2019, 11-13 uur
Start: Haarlemmerplein
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

De Haarlemmerbuurt in oud-Amsterdam wordt min of meer in tweeën gedeeld door de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk. Het verlengde van deze straten is de Haarlemmerweg. De Haarlemmerstraat dateert uit 1593; de Haarlemmerdijk is uit 1613.De straat wordt ook nu nog gekenmerkt door een groot aantal monumentale winkelpanden.Er staan zowaar enige Jugendstilpanden tussen. Straat en dijk floreren nog steeds als winkelgebied. We zullen ook een ogenblik stil staan op het Haarlemmerplein met de in restauratie zijnde Haarlemmerpoort.


Wandeling langs de Oudezijds Voorburgwal
De oudste gracht van Amsterdam
Zondag 25 augustus 2019, 11-13 uur
Start: Oudekerksplein
Prijs: 15 euro (inclusief consumptie na afloop)

De oudste gracht van Amsterdam is de Oudezijds Voorburg-wal. De gracht dateert uit 1342. Uit die tijd dateert ook het oudste gebouw van de stad: de Oude Kerk. Tijdens de wandeling zullen we de gehele gracht bewandelen en één monumentaal huisje bekijken met een grote bibliotheek.