Agenda

Agenda

Wandelingen door werelderfgoedstad Amsterdam

Wandelingen met journalist en monumentenkenner Hans Tulleners op zondag van 11-13 uur.
Inlichtingen en opgave: 020-6222213/06-12552332 of per e-mail: hanstulleners@zonnet.nl
Prijs: € 15 per rondleiding (inclusief consumptie na afloop).
Kijk ook op: www.amsterdam-inside.nl


Wandeling langs stadspoorten en poortjes
Zondag 5 mei
Start: Op de Nieuwmarkt
Poortjes werden veelal aangebracht om de toegang tot gebouwen gemakkelijker te kunnen vinden. Het zijn vaak kleine meesterwerken van steenhouwers of metselaars. Kleur op beeldhouwwerk wordt niet geschuwd. Door de eeuwen heen is er altijd veel belangstelling geweest voor poortjes. Op deze wandeling zullen we een groot aantal poortjes zien.

Wandeling langs de Oudezijds Voorburgwal
Zondag 12 mei
Start vóór de ingang van de Oude Kerk, Oudekerksplein 23
De oudste gracht van Amsterdam is de Oudezijds Voorburgwal. De gracht dateert uit 1342. Uit die tijd dateert ook het oudste gebouw van de stad: de Oude Kerk. We zullen de hele gracht bewandelen en eindigen op een fraaie, historische locatie.

Wandeling langs bruine kroegen
Zondag 19 mei
Start: I amsterdam Visitor Center (voormalig Noord-Zuid Hol- landsch Koffiehuis) tegenover het Centraal Station
In oud-Amsterdam zijn nog een kleine 40 historische cafés te vinden met belangrijke interieurs. Er zijn zelfs nog proeflokalen uit de 17e eeuw. Een aantal van deze bijzondere historische interieurs is in de afgelopen jaren verloren gegaan. De nog bestaande etablissementen met hun karakteristieke interieurs zullen we gaan bekijken. We eindigen uiteraard in een bruine kroeg.

Wandeling langs hofjes
Zondag 26 mei
Start: Westermarkt, bij het Homomonument
Tussen 1600 en 1900 werden in de binnenstad 51 hofjes gesticht. Vandaag de dag zijn er nog 47 terug te vinden in Amsterdam. Met dit indrukwekkende aantal is de hoofdstad de belangrijkste ‘hofjesleverancier’ van Nederland.
Veelal vermogende echtparen zonder kinderen of alleenstaanden hebben deze vroege vorm van bejaardenzorg gerealiseerd. De meeste hofjes zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven en worden nog steeds bewoond door bejaarde dames van onbesproken gedrag voor weinig geld. Het aantal hofjes dat bewoond wordt door studenten en andere jongeren groeit. Er zijn nogal wat hofjes die fraaie regentenkamers of schuilkerkjes hebben. Op de wandeling zullen we een aantal hofjes gaan bekijken.

Wandeling langs gevelstenen
Zondag 2 juni
Start: Oude Kerk, Oudekerksplein 23
De oude stad had ooit meer dan 5000 gevelstenen. Vandaag de dag zijn er op verschillende plekken nog 860 terug te vinden, waarvan er zo’n 700 aan de openbare weg. Sinds jaar en dag is er de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen met ± 340 leden, die probeert gevelstenen aan te helen en nadien te polychromeren. Tijdens de wandeling zullen we een groot aantal gevelstenen bekijken met een verrassing op het eind.

Wandeling langs de Reguliersgracht
Zondag 9 juni
Start: Amstelkerk op het Amstelveld
De binnenstad is wel eens vergeleken met een spinnenweb. De dwarsstraatjes en dwarsgrachten tussen de hoofdgrachten spelen in die beeldvorming een belangrijke rol. De Reguliersgracht – bijna gedempt in 1900 – is één van de beroemdste en mooiste dwarsgrachten. Een klein deel van deze gracht werd reeds in de 18e eeuw gedempt. Op deze zondag bewandelen we de hele gracht.

Wandeling tijdens Open Tuinendagen
Zondag 16 juni
Start: Museum Van Loon
Tijdens het derde weekend van juni opent een reeks, veelal keur-tuinen, van zowel particulieren als instellingen, de deuren voor het publiek. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar het groen dat schuilgaat achter de grachtenpanden zijn de jaarlijkse Open Tuinen Dagen het moment om op ontdekkingsreis te gaan.
Let op: tickets voor de Open Tuinendagen zijn verkrijgbaar online en bij Museum Van Loon; voor de stadspas met groene stip is toegang gratis.
De bijdrage aan de wandeling is op deze dag € 10,-.

Wandeling langs de Brouwersgracht
Zondag 23 juni
Start: Herenmarkt
In 2008 werd de Brouwersgracht door lezers van het Parool uitgeroepen tot de mooiste gracht van Amsterdam. De Brouwersgracht loopt van het Singel tot aan de Singelgracht. Het gedeelte tussen het Singel en de Herengracht dateert uit 1585. Het gedeelte dat daarop volgt is breder en dateert uit 1612 en volgende jaren. Vanaf het prille begin hebben er altijd veel pakhuizen gestaan. De gracht is genoemd naar de vele bierbrouwerijen, die hier ooit waren. De historische grachtenhuizen zijn nu bijna allemaal gerestaureerd. We zullen de hele gracht bewandelen.