Amsterdam omsingeld 640

Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 14 januari 2015  

De chroniqueur van oud-Amsterdam geeft al 39 jaar cursussen over Amsterdamse grachtenhuizen. Afgelopen herfst vond het plaats in zijn eigen monumentenhuisje, een grachtenpandje uit 1727 van de Vereniging Hendrick de Keyser, dat nergens breder is dan 2,67 meter. Eén van de enthousiaste deelneemsters aan de cursus ‘Amsterdamse grachtenhuizen’ was Mila Wessel. Zij ging de chroniqueur vervolgens assisteren bij het ordenen van zijn omvangrijke bibliotheek en de te voeren correspondentie. Na verrichte arbeid trokken we er lekker op uit en zo fietsten we onlangs via de Nieuwmarkt en de Kloveniersburgwal naar het Amstelveld. In een enthousiaste e-mail liet Mila weten: ‘Dit plein uit 1665 met op maandag een plantenmarkt is ‘één van mooiste pleinen van Amsterdam. Het was voor mij weer een ontdekking. Vader en zoon van Kwekerij Arrien uit Ommen in Overijssel verkopen er naast planten, lekkere sapjes, groenten en aardappels. Bovendien werd mij duidelijk dat in één van de stenen huisjes, gebouwd tegen de houten noodkerk uit 1668-1670, dirigent en blokfluitist Frans Brüggen tot zijn dood heeft gewoond.’ Bij café Marcella pauzeerden we met thee en bier om vervolgens in Kerkstraat 324hs te belanden. Een intrigerend pand met houten onderpui en klokgevel uit 1673, eveneens eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser en in 1957 aangekocht voor 4500 gulden! Vandaag de dag is hier Second New Wardrobe gevestigd, waar kleding en schoenen van bekende Italiaanse ontwerpers te koop zijn met een forse reductie op de oorspronkelijke prijs. Mila paste een prachtige rok die, zoals haar moeder placht te zeggen, ‘wie angegossen’ zat en dus kocht ze de rok. Met zijn 17de eeuwse plavuizen en eikenhouten betimmering rond de spiltrap, is het pandje van binnen een plaatje om te zien. Het monumentale interieur en de uitgehangen kledingstukken doen het goed samen.
Na deze omzwervingen begeleidde de chroniqueur Mila ook maar even naar huis. Op het prachtige Van der Helstplein werd haar nog iets duidelijk. Aan de oostkant van het plein staat namelijk een gebouwencomplex van Pieter Lodewijk Kramer in de stijl van de Amsterdamse School. Verbluft schrijft Mila: ‘Wist ik veel, terwijl ik er dagelijks langs rijdt!’ In je eigen stad valt nog heel wat te beleven, te genieten en vooral te ontdekken, soms zelfs vlak om de hoek! Voor de chroniqueur was al lang duidelijk: ‘De chroniqueur van de historische winkelhuisjes hoeft bijna nooit meer met vakantie!’   

Bijschrift bij de foto:
De Vereniging Hendrick de Keyser bezit 400 historische panden of andere objecten in Nederland. In de belangrijkste monumentenstad van Nederland heeft de Vereniging 86 panden. Eén van hun oudste historische winkelhuisjes is Kerkstraat 324, gelegen vlak bij de Reguliersgracht, met inwendig een hoog voorhuis met de originele plavuizen, een binnenpui en een eikenhouten betimmering rond de spiltrap.