Amsterdam omsingeld 564

Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 12 juni 2013

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni staat een dertigtal - meest particuliere - tuinen open voor het publiek tijdens de Open Tuinen Dagen. Het is één van de leukste weekenden in de stad met dit jaar met het, blijkbaar onvermijdelijke, thema ‘400 jaar grachten’. Bij grachten denkt men toch als eerste aan water en niet bepaald aan tuinen. Door de historie van de tuinen te beschrijven plus het aanbrengen van historische elementen hoopt de organisatie dit op te lossen.
Wat maakt het weekend zo leuk? Het simpele gegeven dat tuinen – of eigenlijk keurtuinen – één van de verborgen, vaak onbekende kanten van monumentaal Amsterdam zijn. Keurtuinen - een soort siertuinen - zijn geregeld in een zogenaamde keur (een wet of regel) van 19 november 1615. Deze verordening bepaalde dat een ieder een kavel op Keizers- en Herengracht kon kopen van ongeveer 50 meter diep. Circa 30 meter mocht bebouwd worden, meestal met een voor- en achterhuis, en de laatste 20 meter moest als tuin aangelegd worden. Destijds hield de burger zich er ook aan! Vooral achter de grote grachtenhuizen op Heren- en Keizersgracht bevinden zich dus diepe, smalle tuinen, bijna altijd van hetzelfde formaat. Samen met andere keurtuinen naast en achter zich vormen ze een zogeheten keurblok: aan vier kanten omringd door historische huizen, hermetisch van de straat afgesloten. De binnenstad telt 27 keurblokken, waar rust en stilte overheersen. Wie deze groene longen van de stad voor het eerst ziet is vaak compleet verrast. Vooral als keurblokken niet zijn aangetast is de stilte en schoonheid overweldigend. Helaas zijn er ook plekken aan te wijzen waar de verordening in het verleden op grove wijze is overtreden.
Het mag de pret niet drukken, want komend weekend staan een dertigtal tuinen open. De chroniqueur nodigt u uit voor een wandeling op zaterdag 15 juni van 11-13 uur. De tocht voert langs een aantal van de mooiste tuinen waarbij ook aandacht zal worden gegeven aan de historische huizen. Het startpunt is Museum Van Loon aan de Keizersgracht 672, prijs, inclusief passe-partout (drie dagen geldig) is 25 euro. Opgave bij Hans Tulleners, telefonisch (020-6222213) of per e-mail (hanstulleners@zonnet.nl). De opbrengst van deze Open Tuinen Dagen gaat naar het Grachtentuinenfonds. Voor wie het nog niet wist: de achterkant van Amsterdam is zeker de moeite van een bezoek waard!

Bijschrift bij de foto: Het komend weekend staat een dertigtal tuinen open voor het publiek in het kader van de Open Tuinen Dagen. De keurtuin van het Museum Van Loon, Keizersgracht 672, is één van de startpunten.