Amsterdam omsingeld 532

Gepubliceerd in Stadsblad de Echo van 24 oktober 2012

Leegstand is een begrip dat vooral van toepassing is op de miljoenen vierkante meters aan kantoorruimte verspreid over de stad, maar in het centrum aan bijvoorbeeld de Herengracht eigenlijk nauwelijks voorkomt. Dat mag dan een voordeel zijn, het is overigens niet echt gemakkelijk om altijd weer nieuwe functies te bedenken voor die monumentale panden.
Momenteel wordt echter aan twee grote projecten op deze gracht - destijds genoemd naar de Heren Regeerders van de stad Amsterdam - gewerkt. Allereerst is daar natuurlijk de bouw van de Amsterdamse vestiging van het Waldorf Astoria op Herengracht 542 t/m 556. En dan is er nog een ander groot project, dat zich bevindt in het deel dat de 'Gouden Bocht' wordt genoemd. Het gaat om Herengracht 448 t/m 458, ooit eigendom van Deutsche Bank. Het hele complex is ± 9500 m2 groot en aangekocht door Óbidos Services b.v, een vastgoedbedrijf genoemd naar een Portugees dorpje. Grote delen van het bedrijfsverzamelgebouw zijn al gereed en ook verhuurd.
De tijd dat kantoren werden ingericht met lelijke systeemplafonds en smakeloze Heugafelt tegels op de vloer is gelukkig wel voorbij. Dat werd duidelijk na een uitgebreide rondleiding door de panden - samen met drs. Reyer van der Heyde, één van de vennoten van Óbidos - te beginnen op Herengracht 458. Het project wordt met smaak gerealiseerd en zelfs de keurtuinen achter de zes panden zijn opnieuw ingericht. De twee monumentale 18e-eeuwse tuinhuizen van Herengracht 452 en 454 staan er ook, op nog enkele details na, weer prachtig bij. Binnenkort neemt Óbidos zijn intrek in de met elkaar verbonden tuinhuizen.
Het komt niet vaak voor dat de nieuwe eigenaar ook een groot deel van het merendeels historische meubilair uit de stijlkamers overneemt. Heel bijzonder is dan ook die van Herengracht 450, waar alle roerende zaken zijn overgenomen. Gelukkig zijn de fraaie beschilderingen van Dirk van der Aa (1731-1809) ook nog eens gedateerd, zodat bekend is dat de stijlkamer uit 1782 is.
Zoals we weten werd er met grachtenpanden in het verleden nog wel eens, zacht gezegd, slordig omgesprongen. In deze tijd van hang naar authenticiteit en aandacht voor het monumentale karakter van panden, worden de bijzondere details meestal weer met zorg opgenomen in het hedendaagse interieur en dat stemt, op zijn minst, tevreden.
In de voormalige kluis van nummer 450 komt een vergaderruimte. Welke mooie, snode of boeiende plannen er in die kluis ook zullen worden gesmeed, de kans op schade aan mens of meubilair door een bominslag is op die plek vermoedelijk nihil!

Bijschrift bij de foto: Eén van de twee grote projecten aan de Amsterdamse Herengracht is het transformeren van Herengracht 448 t/m 458 tot een bedrijfsverzamelgebouw.