Thuis in d'Oude Stadt, aflevering 1

Gepubliceerd in de Binnenkrant, winter 2018

De ‘Canal Grande’ in het prachtige, autovrije Venetië kent een collectie ‘palazzi’ om stil van te worden. Amsterdam, het Venetië van het Noorden, komt zeker op de tweede plaats met veel palazzi of dubbele huizen langs de ‘pronkgrachten’ Keizers- en Herengracht.
Op laatstgenoemde gracht - in 1612 genoemd naar de Heren Regeerders van de stad Amsterdam - wordt de laatste hand gelegd aan een grote verbouwing, c.q. restauratie van Herengracht 410-412. Van die twee panden is nummer 412 zo’n palazzo, één van de dubbele huizen die Amsterdam rijk is.
Dit belangrijke monumentenpand, gelegen in de Gouden Bocht, is van de hand van bouwmeester Philips Vingboons (1607-1678). De voorgevel met de gangbare breedte van 14,80 meter is uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Dat kan helaas niet worden gezegd van het historische interieur, dat er destijds vakkundig is uitgesloopt. In de monumentenwereld wordt dit een lege bak genoemd.
Gelukkig is het dubbele huis nog wel in het bezit van een beschermde, zogeheten keurtuin met als afbakening een gaaf tuinhuis uit 1718-1720 in Lodewijk XIV-stijl. Omdat zowel 412 als 410 niet langer als kantoorpand in trek waren, moest de gemeente er een andere bestemming aan geven. Het worden nu eens geen appartementen of een hotel, maar er is gekozen voor zorg-wonen voor ouderen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan 28 luxe woonzorgappartementen met 24/7 hoogwaardige zorg en dienstverlening.
Woonzorgorganisatie Domus Magnus wordt de gebruiker en eind december of begin volgend jaar worden de eerste bewoners verwacht in wat het Hendrickszhuys gaat heten. Het kost wel wat, maar wie wil niet haar of zijn laatste dagen doorbrengen op zo’n fraaie plek aan een hoofdgracht?

Bijschrift bij de foto: Tuinhuis van Herengracht 412
Eén van de meest monumentale tuinhuizen is dit exemplaar uit 1718-1720.
Het heeft een zandstenen middenpartij met drie siervazen.